Koncepční návrh rozvoje cyklistiky v regionu zahrnuje aktuálně dokončený generel cyklistické dopravy, který nechala zpracovat Regionální rada rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci. Informoval o tom výkonný tajemník regionální rady Petr Kolčárek.

Generel navrhuje například vybudování nové cyklostezky z Českého Těšína do Chotěbuze, propojení Jablunkova a Dolní Lomné nebo úpravy stávající trasy číslo 10 z Třince a z Návsí do Českého Těšína. Počítá také s lepším propojením cyklistické a veřejné hromadné dopravy formou Bike&Ride a Bike&Go, záchytnými parkovišti pro cyklisty, zřízením linek cyklobusů a půjčoven kol.

„Generel projednaly všechny dotčené obce, čímž jednotlivé projekty dostávají reálný rozměr. K jejich uskutečnění pomohou zejména dotace z evropských fondů, které lze použít například na výstavbu stezek pro dojížďku do zaměstnání, nová bezpečnostní opatření nebo pořízení cyklobusů," uvedl David Sventek, předseda představenstva Regionální rady Třinec. Na základě generelu se již připravuje projektová dokumentace cyklistické dopravy v Jablunkově a jeho okolí. V Českém Těšíně je už zpracována projektová dokumentace cyklostezky do Chotěbuze a v zásadě se čeká jen na dokončení modernizace železničního koridoru. Stejně tak Třinec v letošním roce upřesňuje projektovou dokumentaci na obousměrnou cyklostezku v lokalitě Koňská nebo dokumentaci na výstavbu lávky pro cyklisty a pěší přes Olši pod Sosnou.

„Generel počítá s dalším rozšířením takzvané werkové cyklomagistrály, která je součástí páteřní cyklotrasy číslo 10 Olše Olza a která výrazně zlepšila průjezd cyklistů nejen do Třineckých železáren. Letos byla obohacena o nové úseky v Bukovci, Návsí, Bystřici, Vendryni, Ropici a Českém Těšíně," potvrdil Ivo Žižka, personální ředitel Třineckých železáren, které vznik cyklomagistrály spolu s Regionální radou Třinec iniciovaly.