Návrh ministerstva financí by totiž snížil daňové příjmy Ostravy asi o 900 milionů korun, zato ostatní města a vesnice Moravskoslezského kraje by si polepšily zhruba o 1,3 miliardy korun.

Primátor Ostravy Petr Kajnar proti tomu tvrdí, že krajská metropole poskytuje služby pro ostatní obyvatele kraje, a tudíž si mnohem vyšší příjmy zaslouží. Poslanec Pavol Lukša přichází s reakcí na jeho slova. Ostatní města a vesnice v regionu podle něj taktéž slouží Ostravanům, a to například v oblasti rekreace, školství či návštěvy kulturních památek, a přitom mají nesrovnatelně nižší příjmy na obyvatele než Ostrava.

„Ostřeji se vyjádřil náměstek ostravského primátora Tomáš Petřík. Ten mě dokonce napadl kvůli tomu, že dluh na obyvatele Čeladné je mnohem vyšší než dluh na obyvatele našeho krajského města. Náměstek Petřík zřejmě špatně pochopil, proč by mělo dojít ke změně rozpočtového určení daní, a hezky si naběhl sám proti sobě,“ říká Pavol Lukša.

Petřík totiž podle něj ve skutečnosti občany v kraji upozornil, že ostatní města a obce si kvůli svému rozvoji musely brát velké úvěry, protože jejich daňové příjmy plynuly nespravedlivě do ostravské pokladny. Zato ostravští představitelé, ačkoli převedli značnou část své původně okresní agendy na kraj, si vysoké příjmy ponechali a nemuseli se tolik zadlužovat.

„Ale abych pana náměstka uklidnil, dluh Čeladné se daří velmi dobře splácet a snižovat. Pokud se někdy k nám přijede podívat, uvidí, že nevyhazujeme peníze z okna na pochybné a populistické projekty jako MHD zdarma v době inverzí či nezákonné proplácení zdravotnických poplatků. Naopak, Čeladná využila úvěrů na investice do rozvoje obce,“ pokračuje Lukša.

„Mnoho občanů Ostravy má v Beskydech a Jeseníkách své rekreační objekty, ke kterým vedou účelové komunikace, na nichž se po čtyřiceti letech podepsal zub času. Rekreanti volají po jejich opravách, ale nikdo z nich si neuvědomuje, že rozpočty obcí na to nestačí, protože jsou dlouhodobě podfinancovány. Spravedlivější rozdělení daní to může napravit,“ dodává poslanec a starosta Čeladné.

K tématu se vyjádřil i místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech. Podle něj je správné, že se malým obcím přidává, ale nikomu by se nemělo ubírat.