„Obecně je každá taková akce vítaná, je to příjemné zpestření pobytu lidí, kteří u nás jsou. Snažíme se pro ně dělat maximum, ať už to jsou pravidelné akce nebo nepravidelná vystoupení různých hudebních skupin, sdružení a podobně," podotkl ředitel zařízení Jan Jursa. V hospici je 30 lůžek pro nevyléčitelně nemocné, u kterých není možná léčba vedoucí k uzdravení, ale prostřednictvím paliativní péče je u nich možné zmírnit důsledky onemocnění. Jejich pobyt není časově omezen. Vedle toho hospic nabízí například také odlehčovací službu pro lidi, o které je jinak pečováno v domácím prostředí, a to až po dobu 90 dní.

Hospic ve Frýdku-Místku, který byl otevřen před více než šesti lety, jako jeden z mála provozuje město. „Měla jsem zkreslené představy o funkci hospice, ale vzaly za své. Město musí být na hospic hrdé," míní dcera jedné z klientek hospice Drahomíra Míčková. „Nejen za maminku Emílii Koryčánkovou, ale i za ostatní pacienty bych chtěla poděkovat vedení a celému personálu za jejich obdivuhodný přístup a za to, že dokáží vytvořit na sklonku života tak úžasné prostředí," doplnila Drahomíra Míčková.

Například Valentýnský ples pro pacienty, uživatele i rodinné příslušníky byl podle ní úžasný. „Pohoštění, přístup sestřiček k pacientům, jestli něco nepotřebují, pěkná hudba," vyjmenovala.

Lidé, kteří tráví čas v hospici, můžou od loňska využívat také dřevěný altán na rozlehlé zahradě. Když je hezky, potkávají se tam společně se svými příbuznými. Na zahradě se podle ředitele Jursy letos uskuteční také Hry pro seniory. „Pacienti začnou využívat také botanickou zahradu, která vznikla vedle našeho zařízení," konstatoval Jan Jursa. O hospic je podle něj velký zájem. „Dá se říct, že kapacita je plněna maximálně."