Památkáři navrhují širší rozsah památkové zóny včetně domů v Nádražní ulici, jako je Hotel Richtr nebo bývalý úřad práce. Podle společností Slezan a Textil Invest Group, které v lokalitě vlastní některé nemovitosti, však širší varianta ochrany narazí na tvrdý odpor. Celému záměru by tak hrozil neúspěch.

„Širší variantu vnímáme jako velmi problematickou. Vlastníci těchto budov se zónou nesouhlasí, a budou proti ní jistě bojovat," uvedl za Slezan a Textil Invest Group Jiří Karásek. Obě firmy spolu s městem preferují zúženou variantu, u které se počítá se zajištěním ochrany zejména v podobě veřejnoprávní smlouvy. Městskou památkovou zónu považují vlastníci stále za nevhodné řešení. Podle památkářů ale není důvod k obavám, že by se vlastníci museli kvůli památkové ochraně potýkat s tvrdými podmínkami při nakládání se svým majetkem. „Památková ochrana není diktát, je to forma veřejnoprávní regulace, která umožňuje ovlivnit, kam se bude zóna ubírat," poznamenal na jednání zastupitelů ředitel ostravského pracoviště NPÚ Michal Zezula.

Podrobné specifikace k zamýšlené městské památkové zóně u každé nemovitosti a volného nezastavěného pozemku by měl NPÚ vytvořit v následujících týdnech.

K materiálu se poté vyjádří pracovní skupina, ve které jsou kromě památkářů také zástupci vlastníků a města. Výsledky pak předloží novému zastupitelstvu, které vzejde z říjnových komunálních voleb. „Další postup bude záviset především na novém vedení města. Aktuální postoje politických stran a hnutí však vidí ochranu zejména ve spolupráci s vlastníky," poznamenal mluvčí Slezanu Tomáš Fridrich.