"Od prvního okamžiku po neštěstí spolupracujeme s ministerstvem kultury i Památkovým ústavem a pomáháme Biskupství ostravsko-opavskému, co je v našich silách a možnostech, aby obnova kostela proběhla co nejrychleji,“ řekla starostka Třince Věra Palkovská.

Ilustrační foto.
Část obchvatu Frýdku-Místku získala stavební povolení. Vyhráno ale projekt nemá

Po necelém týdnu, kdy se vyhlásila veřejná sbírka, přišlo na konto přes 630 tisíc korun. Jednotlivé částky jsou od jedné koruny po 150 tisíc. Podpořit výstavbu nového kostela se rozhodlo i vedení třineckého fotbalového klubu, a to v podobě výtěžku ze vstupného z úvodních čtyř domácích utkání. „Setkáváme se s obrovským zájmem jak ze strany jednotlivců, tak firem, či dokonce některých měst. Velmi si této solidarity vážíme a všem děkujeme za podporu. Kostel V Gutech byl nejen nejstarší památkou našeho města, ale historickým skvostem celého Těšínského Slezska,“ uvedla Věra Palkovská. Město bude o výši příspěvků na sbírkovém kontě veřejnost průběžně informovat.

Na obnovu kostela budou moct zájemci přispět i na benefičních akcích. V talk show Postel hospoda kostel, která se uskuteční ve čtvrtek 7. září, vystoupí známý římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik společně s písničkářem Pavlem Helanem. Součástí programu je i autogramiáda stejnojmenné knihy. Vstupenky jsou v prodeji v Infocentru Třince. Další z akcí, na které budou moct lidé přispět na opravu kostela, je benefiční koncert Srdce Evropy, který se bude konat 24. září. Nebude zde chybět biskup František Lobkowicz a zástupce ministerstva kultury. Část výtěžku poputuje na kostelík.

Náklady na vlastní stavbu kostela by mělo uhradit pojistné plnění. Finanční příspěvky ze sbírky se použijí na obnovu interiéru kostela a pořízení nového mobiliáře. Podle odhadů by kostel mohl v Gutech stát již za dva roky.

Pokud půjde vše dobře, příští rok na podzim by se mohlo, po vyřízení stavebního povolení, začít s obnovou kostelíku přímo na místě,“ sdělila mluvčí třinecké radnice Šárka Szlaurová. Práce na přípravě projektové dokumentace jsou už zahájeny, na místě požáru dokumentují odborníci podrobnosti o konstrukci kostela. Zkoumají rozměry trámů, jejich profily a typy spojů, které při jeho stavbě v minulosti tesaři použili. Také během těchto prací podalo město památkářům pomocnou ruku. „Pro uskladnění trámů jsme nabídli biskupství prostory v budově bývalé hasičárny, kterou jsme získali zpět po přestěhování HZS do integrovaného výjezdového centra,“ upřesnila starostka.

KLÁRA KUBIESOVÁ

Přeložka silnice má zvýšit bezpečnost a plynulost dopravy, stávající cesta nevyhovuje.
Plánovaná silnice u Nebor čelí dalším problémům