Ve čtvrtek tedy bude definitivně jasno o složení městské rady. Zástupci nově vzniklé koalice mezi hnutím ANO a ČSSD si posty předem rozdělili kandidátem koalice na primátora je Radim Vrbata z hnutí ANO, který by měl mít na starost finance, rozpočet či vnější a vnitřní kontrolní činnost. Dosavadní primátor Michal Pobucký z ČSSD obsadí post prvního náměstka, v kompetenci bude mít mimo jiné školství, sport a kulturní rozvoj.

Druhým náměstkem se zaměřením na sociální služby se stane Petr Gaj z hnutí ANO, zbývající dva náměstky dosadí sociální demokraté. Karel Deutscher má mít v gesci vnitřní věci, územní plánování a rozvoj, Pavel Machala pak například majetkoprávní vztahy města. Eva Richtrová, která vedla sociální demokraty do komunálních voleb, zůstane „pouze" členkou jedenáctičlenné rady.

ČSSD tak zůstane v čele magistrátu, protože původně avizovaná koalice ANO, Naše Město F-M a KDU-ČSL padla. „Dle našeho mínění by se jednalo o koalici velmi křehkou a nestabilní," uvedl v prohlášení Radim Vrbata. Potenciální partneři podle něj odrazovali hnutí ANO od plánovaných auditů společnosti města. „Jelikož se i snažili omezit pravomoce většinového zastoupení hnutí ANO v radě města, naše důvěra ve funkčnost této koalice byla nabourána," doplnil lídr ANO. Výtkám, že nechtěla kontrolu městských společností, se ale opozice brání.

„My jsme se vším souhlasili, nebyl tam žádný problém," ohradil se předseda hnutí Naše Město F-M Jiří Kajzar. Zástupci hnutí dokonce na internetu zveřejnili úplné znění koaliční smlouvy, kterou podepsali s lidovci.

„Jsme si vědomi, že z pohledu nezaujatého pozorovatele může být varianta koalice hnutí ANO ve Frýdku-Místku a ČSSD vnímána jako prohra voličů. My s tímto tvrzením nesouhlasíme a naopak říkáme, že Frýdek-Místek je město, kde voliči nastartovali změnu správným směrem," konstatoval Radim Vrbata.