Žermanická přehradaV provozu od roku 1958
Délka hráze 499,5 m
Výška hráze 31,5 m
Šířka (ve dnu) 33 m
Vodní plocha 248 ha
Hloubka 28 m
Celkový objem 25 300 000 m³
Kapacita pravé dolní výpusti - 16,6 m³/s
Kapacita levé dolní výpusti - 17,7 m³/s
Kapacita tří horních přelivů - 172,8 m³/s

Letošní prohlídce vodního díla postaveného na řece Lučině přálo v sobotu počasí. Mezi návštěvníky byla slyšet slovenština i polština.

Před vstupem do hráze si lidé museli vystát dlouhou řadu. Dovnitř byly vpouštěny skupinky, kterým byl podáván odborný výklad. 

"Každý rok přichází kolem tisíce návštěvníků. Letos předpokládáme, že jich bude více, což nás těší. Lidem podáváme výklad o vodním díle, o jeho stavbě i současném provozu. Připomínáme některé historické milníky, kdy přehrada čelila velké vodě a zadržovala přívaly, čímž chránila území pod přehradou. Velké povodně byly v roce 1972, 1997 a největší v roce 2010. A také připomínáme i historicky nejnižší hladinu v roce 2015, kdy panovalo extrémní 80leté sucho. V nádrži zůstalo jen 30 procent vody. Zákles činil rekordních 7 metrů," vysvětlil vedoucí hrázný Vojtěch Popieluch.

Čtěte také: Sucho, chybí voda… Hladina Žermanické přehrady dále klesá

Prohlídku ocenili dospělí i děti. "Já třeba vůbec netušila, že do přehrady vede uměle vybudovaný přivaděč vody z Morávky," řekla jedna návštěvnice. "Já jsem při prohlídce zjistila, že je to vlastně vodní továrna, alespoň tak mi to připomínalo, když všude po stěnách tekla voda," popisovala své dojmy malá návštěvnice. 

Čtěte také: Muže po kolapsu lidé míjeli, pomohl mu policejní mluvčí

Lidé se zajímali o technické parametry betonové hráze, ale zajímali se také o to, kam jezdí výtah, kolik chodeb hrází prochází, jak pracuje vodní elektrárna a samozřejmě nechyběly ani otázky na bezpečnost a jaké území by voda zaplavila, kdyby hráz praskla. 

Kvůli stavebním pracím letos nebylo přístupné rybné hospodářství.