Obyvatelé jednadvaceti domů, kteří situaci vnímali jako velmi nepříjemnou a někdy až neúnosnou, se letos na podzim dočkali zlepšení. „Po výměně oken je hluk v místnostech stoprocentně snížen. Pokud jde o obytné prostory, je to skutečně sto a jedna," řekl v pondělí redakci jednašedesátiletý Jaroslav Roček, který žije v lokalitě „pod Vilou".

„Problém je venkovní hluk – kvůli tomu, že jsou špatně postaveny protihlukové stěny, se totiž odráží k nám nahoru. Zrovna já bydlím v mírném kopečku. Venkovní hluk je katastrofa. Vlaky jsou už tišší, takže odhaduji, že z 95 procent jde kravál ze silnice," dodal Jaroslav Roček. Naznačil ale, že pokud měl možnost hovořit s ostatními sousedy, kterým na podzim kvůli hluku vyměnili okna, je s vnitřními obytnými prostory spokojen prakticky každý.

Starosta Hrádku Robert Borski připomněl, že investor koridorové stavby výměnu oken svého času pozastavil. Problém se poté řešil řadu měsíců. „Jednalo se o dvaadvacet chalup," uvedl Robert Borski a naznačil, že situaci pomohla odblokovat i moravskoslezská poslankyně Jana Drastichová (VV), mimo jiné tím, že zprostředkovala ostravskou schůzku s tehdejším ministrem dopravy Pavlem Dobešem.

Podle starosty Hrádku se poslankyně přimlouvala za to, aby se našlo řešení, za což jí nedávno poslal děkovný dopis. „Stejný jsem poslal i ministru Dobešovi. Kdo se o to zasloužil víc a kdo míň, to nedokážu identifikovat," podotkl Robert Borski.

„Problém se táhl velmi dlouhou dobu a sama obec si s ním nevěděla rady," říká Jana Drastichová. A k jednání s ministrem dopravy dodává: „Podařilo se prosadit řešení, aby si v rámci protihlukových opatření majitelé nejpostiženějších rodinných domů mohli vyměnit okna na náklady státu."

Podstatné je, že výměna oken přinesla výsledek. „Jednadvacet chalup je spokojeno, jedna rodina spokojena není," spočítal starosta. Obecní zastupitel Jaroslav Zaremba totiž říká, že s novými okny je u něj doma hluk dokonce ještě silnější, než býval.

S hlukem přitom bojuje i Petr Janeczek, jenž žije v osadě Haže. Je přesvědčen o tom, že v části Harcov je nutné prodloužit jednu z protihlukových bariér.

Obec v říjnu zaplatila dvě měření hluku, a to ve východní části Hrádku za koridorem. Měření podle starosty provedla akreditovaná firma z Třince – objevila se na dvou místech, která byla vytipována jako nehlučnější. Výsledky se dají shrnout fotbalovým výsledkem 1:1. „Jedno měření potvrdilo, že byla prokazatelně překročena norma, a to v nočních hodinách. U pana Janeczka překročení normy prokázáno nebylo. Je velmi mrzuté, že i když se subjektivně zdálo, že u něj bude výsledek ještě horší, výsledky tomu nakonec neodpovídaly," uvedl Robert Borski, jenž výsledky měření s komentářem na konci listopadu zveřejnil na webových stránkách Hrádku. Doufá, že v obci brzy přibude 23. domek, ve kterém budou v důsledku koridorové stavby okna vyměněna.