„Pobavili jsme se, dalo mi to dost. Slyšel jsem různé přízvuky, dozvěděl jsem se něco o ostatních kulturách. Akce má smysl," myslí si student průmyslovky Michal Drabina. Některé poznatky od zahraničních vysokoškoláků ho překvapily. „Nevěděl jsem třeba, že v Rumunsku nemají papírové peníze, ale plastické," říká Michal Drabina.

Do Frýdku-Místku dorazili studenti z Brazílie, Rumunska, Austrálie a Malajsie. Zahraniční návštěvy z celého světa míří do školy pravidelně už třetím rokem za sebou. Díky projektu Edison, který pořádá studentská organizace AIESEC, mohou vysokoškoláci představit tradice svých zemí studentům na opačném konci planety. „Jde o to se setkávat. Snažíme se motivovat naše žáky k tomu, aby mluvili anglicky. Až budou naši absolventi studenty vysokých škol, mohou se zúčastnit něčeho podobného," poznamenává ředitel školy Martin Tobiáš.

Studenti ze zahraničí bývají ubytováni na internátu, odpoledne mívají poznávací program. „Líbí se nám tady. Byli jsme v Beskydech, navštívili jsme Pustevny i sochu Radegasta. Vyzkoušeli jsme také české pivo, z jídel například smažený sýr. Chutnal mi," pousmála se jedna ze zahraničních účastnic Gabriela Benvenutti z Brazílie.

Mnozí studenti využívají znalost cizích jazyků mimo školu třeba jen při sledování oblíbených seriálů či filmů. Běžná konverzace s vrstevníkem ze zahraničí tak pro ně je neocenitelná zkušenost. „Bylo to fajn. Rád jsem si vyzkoušel národní jídla, třeba bonbony z Malajsie nebyly špatné," vyzdvihuje student jazykové školy Bartoloměj Heczko. Podobně mluví i další. „Využijeme angličtinu, takže to má smysl. Nejvíce mě zaujala Brazílie, je to úplně jiný svět," tvrdí například Dejan Petrovič. Projekt se zamlouvá i pedagogům. „Naši žáci vidí, jak je angličtina důležitá. Program je baví, studenti se mezi sebou skamarádili," oceňuje učitelka angličtiny Marcela Lukovská.