Pomocí nejmodernější laparoskopické věže současnosti chirurgové nemocnice operují zejména břišní kýly nebo žlučníky. Nemocnice Podlesí je druhou nemocnicí v Moravskoslezském kraji, která tento moderní přístroj vlastní. Moderní laparoskopická věž, která nahradila starší typ, vyšla na více než tři miliony korun.

Při operaci s přístrojem Einstein Vision mají všichni členové operačního týmu nasazené 3D brýle, díky kterým přesně vidí anatomické struktury v operačním poli. „Práce s přístrojem je pro lékaře přesnější, rychlejší, komfortnější a bezpečnější. Obrovskou výhodou 3D techniky je, že operatér vidí do hloubky operovaného místa. Věž nám umožní lépe zvládat zejména operace v obtížnějším anatomickém terénu a také snížit riziko operačních komplikací," uvedl Lubomír Blaha, primář Centra cévní a miniinvazivní chirurgie Nemocnice Podlesí.

PLUSEM JE RYCHLOST I PROSTOROVÉ VIDĚNÍ

Inovativní systém má zobrazení ve vysokém rozlišení, které spolu s prostorovým vjemem přirozeně optimalizuje koordinaci oka a ruky. Tím může zrychlovat operační výkon a snižovat únavu operatéra. „Prostorové vidění a vysoké rozlišení napomáhá rozpoznat, správně uchopit a přesně separovat i velmi jemné tkáně a křehké struktury. Umožňuje také perfektní přehled v operačním poli díky prostorovým záběrům anatomických poměrů v dutině břišní. S pomocí tohoto systému tak lze realizovat i delikátní a obtížné operace," upřesnil primář centra s tím, že technologie je výhodná i pro mladší chirurgy, protože orientace v trojrozměrném prostoru operačního pole odpovídá přirozenému prostorovému vidění.

V Centru cévní a miniinvazivní chirurgie třinecké Nemocnice Podlesí provádí ročně přes třista laparoskopických operací. Kromě nejčastějších operací břišních kýl a žlučníku jsou to také operace, kdy se provádí odstranění ledviny nebo například zákroky kvůli zvýšené potivosti rukou.