Práce začaly v polovině května a skončí s dvouměsíčním předstihem. „Podle smlouvy o dílo měla být stavba dokončena do 28. února 2014, její předání ale proběhne už v pátek. Mělo by se to zvládnout a předat," řekl včera redakci starosta Bruzovic Antonín Kwaczek. Připomněl, že původně se s akcí počítalo až po rekonstrukci obecního úřadu. Ta sice skončila v červnu, avšak dokončovací práce se protáhly až do září. „Mezitím už jsme zahájili rekonstrukci hasičárny," naznačil starosta.

Hasičárna má novou střechu, nová venkovní okna, novotou září jak vnější, tak i vnitřní dveře. „Budova je vyzděna z cihel, není omítnuta, takže se odstraňovaly i necitlivé zásahy z minulosti, které poškozovaly její vzhled," zdůraznil starosta s tím, že budova je kulturní památkou. Projekt rekonstrukce schvalovali památkáři cílem bylo zbrojnici nejen opravit a dát do pořádku její technický stav, ale zároveň se maximálně přiblížit podobě objektu z doby, kdy byla postavena. „Bylo to v roce 1905," uvedl Kwaczek.

Hasičská zbrojnice je v majetku obce, která na opravu získala bezmála milionovou dotaci. „Celkové náklady dosáhly 1,363 milionu korun. Dotace bude proplacena poté, co se vše vyúčtuje a zkontroluje," naznačil bruzovický starosta s tím, že opravy provedla stavební firma, ale s hasiči bylo vše konzultováno. „Jim bude hasičárna sloužit. Mají zde techniku, garážují tu vozidlo, mají tam jednu místnost jako zázemí a klubovnu, kde se scházejí s dětmi. Není tam topení, a tak přes zimu budou fungovat na obecním úřadu," pravil starosta. „Podle mého soudu je to podařená rekonstrukce, jsem rád, že se zbrojnici podařilo opravit," shrnul. Líbí se mu, že díky provedeným zásahům se zbrojnici maximálně navrátil původní vzhled, stavbaři na střeše zhotovili i věžičky, které byly na historických fotografiích. „Hodně jsme se na to těšili," řekla k rekonstrukci Zlata Kočvarová, jednatelka SDH Bruzovice. „To prostředí nám už nevyhovovalo, ani venku, ani uvnitř. Teď je to dobové, jsou tam i ,staré´ nátěry, je to v původním stavu všem se to líbí." Zbrojnice nyní dostane ještě nová vrata.