Konec samoty, ve které se ve svých domácnostech utápí část starých lidí. Program, díky kterému budou vybraní a proškolení zájemci navštěvovat osamělé seniory v jejich domácím prostředí, připravuje frýdecko-místecké Dobrovolnické centrum ADRA.

Dobrovolníci budou moci doprovodit seniory k lékaři, do obchodu, podpořit jejich možné kulturní zájmy návštěvou divadla, výstavy, kavárny nebo jen tak procházkou v parku. Mimo to budou moci seniorům zpříjemnit také jejich čas návštěvou doma.

Kde to už funguje Stejný projekt realizuje humanitární organizace ADRA od roku 2013 v Ostravě, kde v současné době existuje 30 dvojic, v rámci které dobrovolník navštěvuje a provází konkrétního seniora. „Po úspěchu v Ostravě byl projekt v loňském roce spuštěn v Havířově, kde spolupracuje momentálně 13 vytvořených dvojic," uvedla Lenka Hájková z Adry. Na Ostravu a Havířov nyní navazují v Karviné, ve Frýdku-Místku a v Třinci.

„Věříme, že prostřednictvím dobrovolníků můžeme seniorům podpořit sebevědomí, odvahu a chuť do života a pomoci jim tak ještě prožít stáří aktivně," uvedla Lenka Hájková z Dobrovolnického centra ADRA.

Frýdecko-místecká ADRA nyní spouští kampaň, díky které se budou moci frýdecko-místečtí i třinečtí senioři, kteří projeví zájem o dobrovolného společníka, a také zájemci z řad potenciálních dobrovolníků přihlásit a zapojit do nové vznikajícího programu. Projekt bude seniorům nabízen zcela zdarma.

Zájemci z řad veřejnosti projdou výběrovými pohovory a výcvikem. První školení dobrovolníků do domácností seniorů se uskuteční v září, lidé se můžou přihlašovat už nyní. A to i osobně každou středu od 14 do 17 hodin v budově Dobrovolnického centra v Radniční ulici ve Frýdku-Místku.