„Počty hlášených onemocnění akutními respiračními infekcemi v kraji se ke konci uplynulého týdne mírně snížily, ubylo jich asi o pět procent. Na sto tisíc obyvatel nyní připadá 1 968 nemocných,“ informovala ředitelka ostravské krajské hygienické stanice Helena Šebáková. „Ke zvýšení počtu nemocných došlo na Novojičínsku, snížení nemocnosti bylo zaznamenáno na Frýdecko–Místecku. V ostatních oblastech kraje se situace výrazně nezměnila,“ dodala hygienička. Doplnila, že denní podíl pacientů ošetřených kvůli akutním respiračním infekcím na pohotovostech se v kraji pohyboval na hodnotách kolem třiceti procent.

„Podle Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu v Praze jsme se už zřejmě dostali na nebo přehoupli těsně za vrchol letošní chřipkové epidemie,“ konstatovala Helena Šebáková. Epidemie však ještě prozatím z posledního nemele. Ačkoliv v České republice během uplynulého týdne poklesl počet nemocných téměř o 7 procent, chřipkové onemocnění se stále ještě vyskytuje plošně a více než třetina okresů napříč celou republikou nadále eviduje nárůst počtu nemocných akutními respiračními onemocněními včetně pravé chřipky.

Mezi zachycenými viry je v Moravskoslezském kraji i v celé České republice i nadále dominantní chřipka A, subtyp H3N2. Virus chřipky B se vyskytuje jen ojediněle. „Západní Evropa je již za epidemickým vrcholem a nemocnost se postupně normalizuje, střední a částečně i východní Evropa je ještě ve fázi plošné epidemie,“ dodala hygienička.