VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na severu Moravy přibývá lidí, kteří chtějí vlastní pálenku

REGION - V Moravskoslezském kraji přibývá lidí, kteří si chtějí nechat vypálit vlastní kořalku. Pěstitelské pálenice v regionu jedou naplno, aby uspokojily zvýšený zájem. Vůně třešňové pálenky se z nich line od začátku srpna.

21.8.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Hlavní nápor zažívají zdejší palírny asi o měsíc dříve než v posledních letech - důvodem je letošní nadúroda ovoce a také velké sucho, které urychlilo zrání. "Zájem je obrovský, pomalu nestačíme pokrývat poptávku. Řešíme to tak, že pálíme dlouho do noci. Od otevření na začátku srpna se jede pořád naplno a kdyby nás bylo více, mohli bychom jet nonstop," řekl Richard Förster, majitel firmy Pálenice Horní Suchá na Karvinsku, která ročně vyrobí tisíce litrů alkoholu.

Zákazníky je zahlcena také stonavská palírna U Zelené lípy, která vloni vyrobila desítky tisíc litrů alkoholu z ovoce. "Nestačím psát objednávky, někdy mám i dva telefony u ucha. Máme dva kotle na pálení a když je zle, tak se roztopí i pod druhým kotlem," řekl její zaměstnanec. Jedním z jejích zákazníků je Lukáš Glončák z Karviné. "Letos jsme třešně obírali jako hrozny, celými trsy, bylo jich tolik, že ohýbaly stromy," řekl Glončák, který do stonavské palírny přivezl 300 litrů kvasu z třešní. "Zájem vypálit si svůj šnaps z vlastního ovoce stále roste. Lidé to vidí jako nejlepší a nejméně pracný způsob jeho zpracování. Navíc je na drobnopěstitelský alkohol poloviční daň ve srovnání s daní obvyklou. Česko má totiž v Evropské unii stálou výjimku," uvedl spoluvlastník stonavské palírny Vojtěch Feber.

Nyní je daň 133 korun za litr padesátiprocentního alkoholu, do konce roku 2004 stát vybíral 95 korun. Některé palírny poblíž hranic registrují stále více polských zákazníků. "V sousední zemi totiž vůbec malopěstitelské palírny neexistují a vyrobit svůj alkohol legálně nelze," vysvětlil Feber.

Palírny mají každý rok pořadníky a objednávají zákazníky na určitou hodinu. Letos ale musejí přijímat zakázky i na měsíce dopředu. Někteří lidé si tak na ochutnání své pálenky počkají až do ledna. Palírny v těchto dnech vyrábějí třešňovici. Po třešních přijdou na řadu švestky a ryngle, potom hrušky a jablka.

21.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Srážka dvou osobních aut ve Frýdku-Místku.
AKTUALIZOVÁNO

Pondělní ráno provázely vážné nehody

Beskydská horská chata Prašivá.

Značka zakáže auta na Prašivé

Třinec poprvé v sezoně porazil Hradec a drží se na druhém místě

Hokejisté druhého Třince porazili v 50. kole extraligy Hradec Králové 4:1 a drží si tříbodový náskok před třetí Spartou. Mountfield prohrál s Oceláři poprvé v sezoně a ztratil dvě kola před koncem naději na posun výše ze současné čtvrté pozice.

Třinec loni řešil 25 žádostí o informace

Třinec - Lidé mají podle zákona možnost žádat radnice o informace. Například v hutnickém městě loni přijali zhruba dvě takové žádosti do měsíce.

V Hnojníku chystají rozšíření hřbitova

Hřbitov v Hnojníku už není svou kapacitou dostačující. V obci jej proto plánují rozšířit na nezastavenou přilehlou plochu.

OBRAZEM: Masopustní průvod

Masopustní jarmark pobavil v sobotu náměstí Svobody v Místku a jeho okolí. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies