Okolí hvězdárny Mikuláše Koperníka zvelebil nový parčík. K jeho revitalizaci přispěl i finanční dar ve výši 600 tisíc korun Třineckých železáren.

Třinecká část Staré Město tak získala novou odpočinkovou zónu.

„Chceme oživit Staré Město, poskytnout místo pro posezení a odpočinek, ať už maminkám s dětmi nebo starší generaci, a postupně propojit lokalitu u základní umělecké školy s náměstím Míru v jeden celek," vysvětlila starostka Věra Palkovská. Probíhat zde budou také kulturní akce.

Jednou z nich je například i koncert žáků ZUŠ pod názvem Hrajeme si za školou, který se koná již dnes.

Řidiči uvízli ve Frýdku-Místku ráno v kolonách.
Doprava ve Frýdku-Místku na průtahu městem ráno zkolabovala

První etapa k úpravě parčíku byla dokončena už na podzim v roce 2015. Tehdy se vysázely stromy, keře a trvalky poblíž parkoviště u Lidového domu a parčík prošel sadovými úpravami. V druhé etapě přibyly dva chodníky napříč parkem společně s lavičkami. K nové tváři parku přispěl i personální ředitel Třineckých železáren Ivo Žižka, který městu daroval venkovní herní stolek na šachové partie.

„Chceme zpříjemnit prostředí pro obyvatele Třince. Připojit se k výsadbě zeleně pro tuto část města nedaleko fabriky se nám jevilo jako dobrý nápad," uvedl Jan Czudek, generální ředitel Třineckých železáren.

Celkově bylo v parku založeno přes 746 metrů čtverečních záhonů pokrývajících částečně i svah od Revoluční ulice, které byly osázeny vzrostlými pěnišníky, azalkami, muchovníky, hortenziemi a kalinou. Vysazeno zde bylo 8 stromů, přes 2 300 listnatých i jehličnatých keřů, zhruba 970 trvalek, 770 travin a kapradin a přes tisíc cibulovin.

„Celkové náklady na úpravu parčíku činily přes tři miliony korun," řekla mluvčí třinecké radnice Šárka Szlaurová.

Klára Kubiesová

V třinecké části Nebory už chodcům slouží nová lávka.
Obchvat Třince: přechodová lávka pro pěší už slouží