Podle frýdecko-místecké policejní mluvčí Karolíny Bělunkové má totiž zákon nulovou toleranci k alkoholu. Pokud cyklista nadýchá do jednoho promile, pokuta může dosáhnout až výše pětadvaceti tisíc. A pokud cyklista nadýchá nad jedno promile, šplhá pokuta až do výše 50 tisíc korun. Cyklista však nedostane pokutu ihned na místě. „Pokuty při zjištění podnapilého cyklisty neukládá policie, ale správní orgán, kam je přestupek předán k jeho projednání,“ vysvětluje Bělunková.

Policisté v Moravskoslezském kraji se na cyklisty nezaměřují pouze v létě, ale během celého roku. „Kontrola cyklistů probíhá také v rámci běžných silničních kontrol, které jsou zaměřeny na veškeré účastníky silničního provozu,“ uvádí Bělunková. Policisté se kromě požití alkoholu cyklisty zaměřují také na požití jiných návykových látek, ale také na kontroly povinné výbavy a technického stavu. „Především se však zaměřují na dodržování pravidel silničního provozu,“ říká Karolína Bělunková.

Z odběru plazmy. Ilustrační foto.
Dárců krve je přes léto málo

Podle Bezpečnosti silničního provozu Ministerstva dopravy je cyklista povinen mít na kole odrazky vepředu i vzadu, na obou stranách šlapátek a také na paprscích alespoň jednoho z kol. Na kole musí být také dvě na sobě nezávislé funkční brzdy, a pokud jezdíte za zhoršených světelných podmínek, samozřejmostí je světlomet bílé barvy vepředu a červené světlo vzadu. Mezi lidmi také občas panuje přesvědčení, že když jsou na kole přistiženi pod vlivem alkoholu, mohou přijít o body či o řidičský průkaz. To je ale pouze mýtus. „V tomto případě k odebrání řidičského průkazu nedochází, ani ke ztrátě bodového ohodnocení,“ uzavírá policejní mluvčí Bělunková.

MICHAELA LEBEDÍKOVÁ