VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Počet nakažených salmonelózou stoupl

Kraj - V průběhu měsíce července stoupl počet nakažených salmonelózou v našem kraji z osmdesáti na dvě stě devět. Důvodem jsou snížené hygienické nároky v letních měsících.

22.8.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Krajská hygienická stanice evidovala v průběhu předešlého měsíce také osm případů, kdy lidé onemocněli bacilární úplavicí. Podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Ostravě Jarmily Šebákové si úplavici s největší pravděpodobností přivezli ze zahraniční dovolené.

„Právě průjmová onemocnění patří k největším rizikům infekčních chorob spojovaných s obdobím léta,“ uvedla Šebáková a zároveň dodala, na co by si lidé měli nejvíce dávat pozor.

„Vzhledem k přenosu nákazy, která se zpravidla uskuteční požitím kontaminovaných potravin či pitím závadné vody patří k závažným zejména ty potraviny, které dále nepodléhají tepelné úpravě jako jsou například měkké salámy, tlačenky, sekaná, paštiky a jiné masové výrobky. Nebezpečí může číhat i v mléčných, lahůdkářských či cukrářských výrobcích, pokud nejsou v prodejnách skladovány předepsaným způsobem,“ upřesnila Šebáková.

V případě, že se chystáte na dovolenou, je podle Šebákové důležité vybrat takové rekreační zařízení s dobrým hygienickým standardem. Obtížnější situace může nastat v případě, že jste se rozhodili přenocovat v chatkách, kempech nebo stanovat ve volné přírodě. „Vzhledem k tomu, že tyto pobyty jsou často spojeny s individuální přípravou stravy je nutné, aby byly všechny suroviny, které si sebou přivezete vhodné ke skladování v těchto podmínkách a také aby bylo možno u nich kontrolovat dobu použitelnosti. Ty potraviny, které jsou určeny k tepelné úpravě pak musejí být dostatečně provařeny či propečeny. Zároveň by měli lidé skladovat potraviny tak, aby se k nim nedostal hmyz, hlodavci nebo jiná zvířata.“ sdělila Šebáková.

„Abyste se vyhnuli průjmovým onemocněním je nezbytné dodržovat zásady osobní hygieny. Samozřejmostí by mělo být zejména mytí rukou po použití WC a při přípravě jídla,“ uzavřela Šebáková.

TEREZA KRUMPHOLZOVÁ

Autor: Redakce

22.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kdysi proslulý Hotel Vlčina ve Frenštátě pod Radhoštěm již léta chátrá. Nyní svitla naděje, že by se z něj mohlo stát opět vyhledávané místo.

Hotel Vlčina ve Frenštátě pod Radhoštěm: skončí chátrání?

Ilustrační foto.

Užili si dovolenou i festivaly. Teď už krajští lídři vyhlížejí volby

Plánovaná silnice u Nebor čelí dalším problémům

Už na podzim by se řidiči měli projet po novém obchvatu Třince. Přípravy navazujícího úseku z městské části Nebory do Třanovic se však zadrhly.  

Stát přispěje lidem v Dolní Lomné na domovní čistírny odpadních vod

Dolní Lomná O dotace na domovní čistírny odpadních vod v obcích, které rozdá Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí, je velký zájem. Vyčleněné peníze byly vyčerpány čtyři měsíce před stanoveným termínem.

Auto narazilo do mostního zábradlí, spolujezdkyně utrpěla vážná zranění

Vážné následky měla včerejší dopravní nehoda, která se stala poblíž Morávky. Auto tam narazilo do zábradlí mostu.

Tříčlenné týmy si to rozdají v nošení bečky piva

Mosty u Jablunkova – Rok se s rokem sešel a je tu opět akce s názvem Karpatský šerpa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení