Na poslední cestu se jednou vydáme každý. Jen s tím rozdílem, že někdo si odkládá peníze dopředu, jiní odchod z tohoto světa neřeší. Starost pak musí převzít příbuzenstvo, případně stát.

„Člověk má obecný přehled, co dělat v případě úmrtí starého a nemocného člena rodiny. Když to však ale najednou přijde, tak si neví pořádně rady. Smutek a emoce udělají své," svěřila se čtyřicetiletá žena ze Sedlišť, která nechtěla zveřejnit své jméno. Dlouhodobě se starala o svého nemocného otce upoutaného na lůžko, který nedávno skonal.

Peníze na pohřeb putovaly jinam

Peníze našetřené na pohřeb spolkly investice do zdravotnických pomůcek určené trvale ležícím osobám. Speciální lůžko, antidekubitní matrace nebo bidet to vše se pohybuje řádově v desítkách tisíc korun.

Museli si vzít půjčku

„Abychom se mohli s tatínkem důstojně rozloučit, museli jsme si vzít půjčku. Co však bylo pro nás z celé té záležitosti nejtěžší obvolat rodinu a sdělit jim tu smutnou zprávu," prozradila žena.

Komplexní služby potřebné k důstojnému rozloučení nabízí ve Frýdku-Místku pohřební služba Pietas. Z jejích webových stránek se tak lidé například dozví, že při úmrtí je nutné nejdříve volat lékaře, tedy pohotovost, nemocnici, záchrannou službu či vytočit linku 155.

Až pak kontaktovat nepřetržitou službu městské společnosti Pietas 604 555 500 . Obyvatelé Třince se mohou obrátit na telefonní číslo pohřební společnosti Lýdie Hajdukové 724 887 009 nebo na 608 778 771 pohřební společnosti Bohumíra Kukuczky. A na jakou částku se připravit?

Průměrná cena pohřbu žehem s obřadem se v regionu pohybuje od 14 do 16 tisíc. „Ceny u pohřbů se odvíjejí od počtu kilometrů, odkud byl zesnulý převezen. Dále záleží na počtu dní v chladicím zařízení či od množství květin," vysvětlila Ilona Harabišová, zaměstnankyně pohřební služby Pietas.

Nejúspornější variantou je žeh bez obřadu, který stojí zhruba osm a půl tisíce až deset tisíc. Pokud se chcete nechat pohřbít do země, připravte si minimálně devatenáct tisíc korun. „Na cenu má vliv výkop v letních nebo zimních měsících. Dále, zda se jedná o výkop normální nebo prohloubený, jestli bude krytý deskami, případně se do ceny promítnou ztížené podmínky," doplnila Ilona Harabišová s tím, že normální výkop je za sedm stovek, prohloubený za tisícovku. Nejobyčejnější bezobřadá rakev se dá pořídit za 1600 korun, rakev ke kremaci s obřadem za 3300 korun. Pokud někdo zatouží po honosnějším kousku, musí z peněženky vytáhnout přes osm tisíc korun za dubovou rakev.

Ty nejhonosnější se pak pohybují v řádu statisíců

„Základní urna u nás stojí 170 korun a je v ceně kremace. Pak záleží na tom, jaký obal zákazník zvolí. Na výběr máme plast, hliník nebo kameninu, tedy od 490 do 785 korun," vyjmenovala Ilona Harabišová. Na nájem trojhrobky je třeba si připravit přes dva a půl tisíce a pak už zbývá jen náhrobní kámen, kde ceny závisí od barvy a síly. Žulový kus o rozměrech dvakrát dva metry vyjde na 6 400 a více. Zapomenout se nesmí na doplňky, jakými jsou například smuteční věnec a kytice. Pozůstalí musejí počítat i s cenou parte jeden výtisk zhruba 26 korun, a se smuteční hostinou. „Jestli si šetřím na pohřeb? Nešetřím, umřít se zatím nechystám. Ale kdyby mě náhodou zítra přejelo auto, mám životní pojistku," usmíval se devětatřicetiletý Roman Honus.

V případě, že se o své zemřelé příbuzní odmítnou postarat, nebo že zesnulý žádnou rodinu neměl, pohřeb vyřídí příslušná obec nebo město. Jedná se o takzvané sociální pohřby kterých v dnešní době výrazně přibývá.