Podle hrubého odhadu se v Moravskoslezských Beskydech a Javorníkách pohybuje minimálně 10 dospělých rysů, 5 dospívajících mláďat a 3 vlci, jejichž rozlehlé teritorium zahrnuje kromě Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy i Slezské Beskydy a pohraniční území Slovenska a Polska.

Výskyt medvěda se prokázal v Javorníkách. Celkem tři zaznamenaná pozorování se týkala stejného jedince.

„Počty rysů v Beskydech a Javorníkách jsou v posledních pěti letech stabilní. Pohybuje se zde kolem deseti dospělých jedinců, fluktuace zvířat je ale značná. Fotopasti nám ukázaly, že jen dva dospělí rysi z deseti se v těchto oblastech pohybují déle než čtyři roky. Zároveň existují lokality, ve kterých navzdory dobrým podmínkám se rysi nevyskytují vůbec, což svědčí o tom, že potenciál velkých šelem není v Beskydech zcela využit," zamyslel se koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí DUHA Olomouc Miroslav Kutal.

„Beskydské šelmy jsou velmi zranitelné. Náhlá a trvalá zmizení pravidelně pozorovaných jedinců z míst, kde se předtím trvale vyskytovali, svědčí o tom, že i v současné době představuje největší hrozbu pro rysa, vlka a medvěda pytláctví. Neméně zásadní je i vliv dopravy – zejména na mladá nezkušená zvířata. V roce 2015 byla zřejmě v důsledku ztráty matek usmrcena na silnicích v Chráněné krajinné oblasti Beskydy dvě rysí koťata," poznamenala Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Beskydy.

ŠELMY POČÍTALO 80 LIDÍ

Mapování velkých šelem se letos zúčastnilo kolem 80 profesionálních a dobrovolných ochránců přírody. Akci organizovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Správa CHKO Beskydy.

Letošní hodnocení se opíralo o terénní nálezy z mapování s přihlédnutím k dlouhodobějším poznatkům a o aktuální údaje Hnutí DUHA, které má k dispozici záznamy z fotopastí.

Byli zjištěni také další vzácní a chránění živočichové – vydra říční, jeřábek lesní, strakapoud bělohřbetý, datlík tříprstý, žluna šedá, datel černý, ledňáček říční, puštík bělavý a krkavec velký.

Výsledky mapování se uloží do centrální databáze Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Data se využijí při rozhodování o ochraně přírody.