„Zhotovitel stavby Via Lyžbice nám oficiálně sdělil, že částečné zprovoznění stavby podjezdu, který je potřebný pro zpřístupnění zastávky, navrhuje do konce června," uvedla třinecká starostka Věra Palkovská.

Termíny se ještě mohou nepatrně změnit, a to v závislosti na počasí, bezbariérový příchod pro cestující nicméně bude dokončen nejpozději v září.

Na provizorní průchod pod tratí čekají také lidé, kteří žijí v lokalitě za tratí. Například třiašedesátiletá Anna, pro kterou je cesta do centra města od doby, kdy se zrušil přejezd u Slovanu, velmi složitá. Nejraději by stavbaře popohnala k tomu, aby podjezd dokončili co nejdřív. „Už teď je pozdě. Konečně se něco udělá, nám to moc pomůže. Nemáme kudy chodit," shrnula žena a zdůraznila, že bydlí v dlouhé Růžové ulici, což je skoro až u řeky Olše. O termíny dokončení se nezajímá, stavbaře nicméně chválí. „Pracují pořád. Manžel je sleduje nejvíc."

Problém s tím, kudy překonat koleje, se táhne dva roky. K tomu, že trať překonává na vlastní nebezpečí, se svého času přiznala i zastupitelka Anna Bystrzycká. Podle Věry Palkovské je stavba podjezdu a sousední železniční zastávky natolik komplikovaná, že je nereálné, aby se situace vyřešila už na jaře. „Přejme si, aby se splnilo to, co nám bylo investory řečeno. Bohužel, žádná stavba se bez obtíží neobejde," soudí. V případě zastávky počítá s červnovým termínem dokončení i Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). „Co se týká názvu zastávky, město Třinec požádalo SŽDC o jeho změnu na Třinec centrum. SŽDC tuto iniciativu vítá, konečné rozhodnutí ale přísluší Drážnímu úřadu," říká mluvčí SŽDC.

POKUD VÁS COKOLIV ZAJÍMÁ V SOUVISLOSTI S DĚNÍM V REGIONU, NAPIŠTE NÁM SVŮJ DOTAZ. RÁDI SE ZEPTÁME ODBORNÍKŮ A ZODPOVĚDNÝCH OSOB ZA VÁS.

Své dotazy nám můžete do redakce doručit prostřednictvím formuláře v horní části webových stránek, naší stránky na Facebooku nebo zasílat na redakční e-mail tomas.machalek@denik.cz.