Intenzivní zasněžování pomohlo například ve ski areálu v Malenovicích už v úterý přichystat část velké sjezdovky. Naplno začali na přelomu týdne zasněžovat také v Řece, a to tamní modrou sjezdovku, kde se v této sezoně ještě nelyžovalo.

Hlavní sjezdovka už je v provozu ve ski areálu Opálená v Pstruží, kde se lyžuje od středy každý den. Na svahu leží padesát centimetrů většinou technického sněhu. Podmínky pro lyžování se zlepšily také v Mostech u Jablunkova. Provozovatelé by tam dnes měli spustit vleky o délce 300 a 650 metrů, chybět nebude ani večerní lyžování.

Deset centimetrů nového prachového sněhu napadlo v noci ze čtvrtka na pátek ve ski parku Gruň ve Starých Hamrech, včera tam díky tomu byla v provozu sedačková lanovka a závodní sjezdovka. Zhruba sedm centimetrů nového sněhu leželo včera ráno i na sjezdovkách v Bílé, podmínky tam jsou velmi dobré. Na tratích leží 35 až 50 centimetrů sněhu, od středy je obnoveno večerní lyžování v pátek a sobotu se bude večer jezdit na sjezdovce pod lanovkou i na jižní sjezdovce za hotelem Bauer, od neděle pak jen na jihu.

Dnes a zítra se pod zapnutými světly lyžuje také v nedalekém areálu na Mezivodí, a to od 17.30 do 20.30 hodin. Lyžaři mají k dispozici 30 až 60 centimetrů převážně technického sněhu.

BĚŽKAŘŮM CHYBÍ SNÍH, MAJÍ ALE APLIKACI

Běžkařům zatím letošní zima nepřeje, dobré sněhové podmínky jsou prakticky jen ve vrcholových částech Moravskoslezských Beskyd. Až napadne dostatek sněhu, mohou běžkaři využít novou aplikaci pro mobilní telefony. Bezplatná aplikace s názvem Běžky Severní Morava funguje jako ucelený mobilní průvodce po běžkařských trasách a okruzích v Beskydech a Jeseníkách.

„Jen v průběhu prvního čtvrtletí loňského roku zavítalo do Beskyd bezmála padesát tisíc návštěvníků, Jeseníky připoutaly pozornost přibližně 48 tisíc lidí. Vzhledem k tak vysoké návštěvnosti a oblíbenosti Beskydské a Jesenické magistrály bylo třeba vyjít zájemcům o návštěvu těchto hor vstříc,“ řekl náměstek hejtmana Jan Krkoška.

K naplánování vhodné trasy slouží interaktivní mapa, popis tratě, její délka, obtížnost, doba zdolávání, stoupání a klesání nebo také možnost parkování. Uživatel se může podívat i na záběry z webkamer či fotografie okruhů a tras, dozvědět se, kde je možné se občerstvit, kde se nachází nejbližší servis či horská chata nebo zjistit, jaké jsou v okolí zajímavosti. Nechybí informace o upravenosti tratí včetně zobrazení přesného času poslední úpravy. Každý upravovatel má totiž na svém skútru nebo rolbě GPS přístroj, jehož data jsou ihned přenášena na internet. „Aplikaci jsme spustili jako pilotní provoz na zbytek sezóny a jsme otevřeni námětům na její zlepšení,“ upozornil náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Na snímcích jsou prvňáčci z Jubilejní Masarykovy základní školy v Sedlištích. Třídní učitelkou je Lucie Jakobi.
Představujeme prvňáčky Jubilejní Masarykovy školy v Sedlištích