Horolezec Libor Uher. Její výška je 8051 metrů a leží přímo naproti legendární K2, na které stál v roce 2007. Libor Uher se na expedici Broad Peak do Pákistánu vydal spolu s Markem Novotným, a to už koncem června.

Do základního tábora pod vrcholem hory dorazili 6. července.

Za sebou už mají úspěšnou aklimatizaci ve výškových táborech, přičemž ten třetí, nazvaný C3, postavili ve výšce sedmi tisíc metrů. Aklimatizace je postupná, zdlouhavá, ale nevyhnutelná pro výstup do výšky nad 8000 metrů.

V rámci aklimatizace si horolezci vybudují první výškový tábor, ve kterém stráví dva dny, a jdou zpět do základního tábora. Po pár dnech jdou vybudovat druhý výškový tábor, který za dva dny opět opustí, a po dalších dnech se vydají budovat třetí výškový tábor, kde opět stráví dva dny, a jdou zpět dolů. Teprve pak jsou aklimatizovaní a připravení k výstupu na vrchol. „Kromě pořádné bolesti hlavy jsme aklimatizaci zvládli bez větších zdravotních problémů, střevní potíže a podobně jako u předcházejících expedic se nám prozatím naštěstí vyhnuly," popsal Libor Uher.

Počátkem týdne byly výstupové podmínky ztížené, foukal silný vítr a byla velká oblačnost. „Přenocovali jsme v C3 a v úterý jsme sestoupili zpátky do základního tábora. Čekáme na příznivé podmínky pro finální útok na vrchol. Podle předpovědi by mohlo být okno s vhodným počasím už v sobotu, tak uvidíme," sdělil nejdříve do České republiky Libor Uher.

Kvůli předpovědi vyrazili ve čtvrtek

Ve středu ale přišla překvapivá zpráva. „Podle nejnovější předpovědi má být od neděle zhoršené počasí. Nechceme, aby nám ujel vlak. Ráno (ve čtvrtek pozn. red) startujeme do C2, bude to náš pokus o vršek. Nemáme na výběr," sdělil v SMS zprávě Libor Uher. 

Výstupy Libora Uhra mají odezvu i v regionu, ve kterém žije.

„Vím o panu Uhrovi, že je dobrý horolezec, a určitě mu fandím. Hlavně jestli ho to lezení baví, to je nejdůležitější. Pokud vím, tak je teď na nějaké výpravě, ale netuším kde přesně," řekla včera Deníku Zdeňka Hlisníková z Frýdlantu nad Ostravicí.

„Jeho jméno samozřejmě znám. Vím jen, že zdolal horu K2, ale další jeho úspěchy neznám," konstatoval Lukáš Odstrčil z Frýdku-Místku.

Dokázali to

"Frýdecko-Místecký horolezec Libor Uher vystoupil v pátek odpoledne na další osmitisícovku Broad Peak (8 047 metrů nad mořem). Stal se tak prvním Čechem, který má na kontě všechny čtyři osmitisícovky pohoří Velký Karákóram – K2, Gasherbrum 1, Gasherbrum 2 a Broad Peak. Na všechny osmitisícovky vystoupal bez použití umělého kyslíku a bez pomoci výškových nosičů," informovala v sobotu Jana Matějíková. 

Jana Opočenská