Tři lidé s kombinovaným postižením našli domov s vysoce odbornou péčí v zrekonstruovaném bezbariérovém rodinném domku se speciálními úpravami. Rekonstrukce domku začala loni v prosinci a vyžádala si 1,7 milionu korun. Většinu částky, konkrétně 1,4 milionu, pokryla dotace, zbytek doplatila organizace z vlastních peněz. Zařízení obdobného typu je v kraji unikátní.

Domov ve speciálně upraveném bydlení našli dva dosavadní klienti služby Domov pro osoby se zdravotním postižením organizace Náš svět, třetí klientka sem přišla z domácího prostředí. „V domku má každý uživatel k dispozici vlastní ložnici, společně pak všichni mohou využívat obývací pokoj a kuchyň, jejíž vybavení a uspořádání odpovídá požadavkům uživatelů. Ti se mohou s podporou personálu podílet na přípravě jídel," popsala nové bydlení ředitelka organizace Náš svět Anna Hamelová.

Dodala, že domek je vybaven také novým nábytkem i speciální kompenzační pomůckou kamerovou zvětšovací lupou s hlasovým výstupem za 172 tisíc korun. Toto zařízení umí požadovaný text nejen zvětšit, ale také nahlas přečíst.

Organizace Náš svět v Pržně je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje. Poskytuje sociální služby pro mládež a dospělé uživatelé s mentálním, kombinovaným a chronickým duševním onemocněním.

Celková kapacita zařízení, které má pobočku ve Frýdku-Místku, je 179 míst v pobytové službě a 50 míst v ambulantní službě.