Podle ní se občas objeví staré věci, které už rodina nepotřebuje, a tak se harampádí vyhodí. Žena míní, že úklid nezabere mnoho času, na druhou stranu zdůrazňuje, že ho musí udělat ještě před tím, než rodina vyrazí do obchodů. „Nejdříve si vygruntuju, pak si vyřeším nákupy," prohlásila.

To padesátnice Eva si prý s úklidem a s tím, jak ho naplánovat, těžkou hlavu nedělá. „Před svátky se dělá úklid, který obnáší víc než normálně, to je pravda, ale ono to stejně vyjde nastejno. Pořád se něco uklízí, každý víkend. Neřeším to, ani kdybych to nestíhala, je to zbytečný stres. Proč se stresovat, Vánoce jsou o pohodě, ne?," ptala se padesátnice. Před vánočními svátky se kromě běžných věcí zaměřuje nejen na šampusové skleničky. „Utírají se sošky, vázičky a další serepetičky, jak se říká," usmívala se.

„Úklid je nutný. Ale dělám ho jen proto, abych měla doma pořádek. Nepřeháním to. Zabere to jeden den – dvě až tři hodinky dopoledne, dvě tři hodiny odpoledne," tvrdila včera 78letá Božena své kamarádce Julii poté, co se potkaly na vánočních trzích v Místku. „Ale všechno ještě uklizeno nemám. Nemám kuchyň – možná, že dneska budu péct. Zdá se mi, že bez vanilkových rohlíčků to nejsou Vánoce," pravila Božena. Její kamarádka přikyvovala. „Já jsem s úklidem blbla, když jsem měla míň roků. Manžel vždycky říkával:

Podívej se přes okno. Vidíš? Tak proč ho myješ?," vzpomínala frýdecko-místecká důchodkyně. „Kdysi jsem vyluxovala celou chalupu, všecko jsem umyla. Ale teď už jen utřu prach," dodala. Na vánoční trhy se byla včera odpoledne podívat také pětapadesátiletá Božena B. z Václavovic. „Mělo by být uklizeno, to rozhodně, ale já to určitě nepřeháním," smála se. „Já uklízím celoročně, neřeším, že něco musí být na Vánoce," zdůraznila.