Generální oprava důležité komunikace Harcovské ulice a Harcovského mostu ve Frýdlantu nad Ostravicí, o které se mnoho hovořilo již v průběhu minulých let, je již v plném proudu.

Celkové investice byly vyčísleny na téměř 61 milionů korun.

Hlavním investorem je Moravskoslezský kraj, pod jehož správu patří silnice, chodník i veřejné osvětlení pak náleží městu. To se na nákladech podílí částkou takřka 7 milionů korun, vyčleněnou ze svého rozpočtu. Obě instituce se proto už před lety dohodly na společném postupu oprav.

S příchodem teplých březnových dnů se pustili dělníci s technikou do rekonstrukce, která začala předáním stavby na konci roku 2011.

„Jde o jeden z klíčových a velice vytížených komunikačních uzlů v Beskydech, který odvádí dopravu z centra turistického města směrem na Novou Ves a Malenovice pod Lysou horou a zpět. Stav silnice i mostní konstrukce byl na hraně životnosti, proto je celková sanace pro nás životně důležitá,“ řekla starostka Helena Pešatová.

„Projekt počítá s celkovou sanací vozovky, přilehlých komunikací i sítí v délce přibližně 1,15 kilometru i přeložením nového Harcovského mostu a nového mostu přes řeku Ostravici. Doba výstavby, při dodržení všech technologických procesů, je plánovaná podle smlouvy na 430 dnů od předání staveniště,“ informovala starostka. V tuto chvíli to znamená, že po nové komunikaci by se mohlo jezdit na přelomu roku 2012 až 2013.

Důležitým bodem je i ekologické hledisko. Na práce v samotné řece Ostravici byla vydána přísná rozhodnutí o časovém omezení prací z důvodu výskytu vzácných říčních živočichů, například mihule a raka.

„Samozřejmě hlavně motoristé se v průběhu stavby budou potýkat s důsledky oprav. Chtěla bych všechny poprosit o shovívavost. Doprava na Harcovské ulici bude postupně regulována a až do otevření nového mostu se bude jezdit po tom stávajícím,“ uzavřela Helena Pešatová.