Primátora Michala Pobuckého, který se podle žalobce podílel na zahlazování dopravních přestupků, senát obžaloby zprostil. Naopak za manipulaci s veřejnými zakázkami soud potrestal mimo jiné exnáměstka primátora Dalibora Hrabce a ředitele městské policie Milana Sněhotu.

Na lavici obžalovaných usedlo 15 lidí, stíhána byla i jedna firma. Soud udělil podmíněné tresty v rozmezí od šesti měsíců do tří let. Část obžalovaných navíc z jednání odešla s peněžitými tresty a zákazem činnosti.

Obžaloba byla složena ze dvou kauz. Podle spisu část obžalovaných manipulovala s veřejnými zakázkami. Jedním z obžalovaných v této části případu byl například bývalý náměstek primátora Dalibor Hrabec, kterému soud vyměřil podmíněný trest 2,5 roku, či ředitel městské policie Milan Sněhota. Ten dostal tříletou podmínku.

Podle obžaloby šlo o 20 veřejných zakázek v objemu zhruba 12 milionů korun. Výběrová řízení byla podle obžaloby připravena pro konkrétního, předem určeného vítěze tak, aby jiný vítěz nebyl možný. V jiných případech se měli další zájemci přihlásit do výběrového řízení jen formálně. „Muselo být obžalovaným jasné, že zakázky nejsou čisté, že jsou zmanipulované," řekl soudce.

Druhá část obžaloby řešila podezření ze zahlazování dopravních přestupků. Většinou šlo o špatné parkování. Obžalovaný primátor Michal Pobucký vinu odmítl, podle něj je obvinění absurdní a účelové.

Osvobozující rozsudek uvítal. „Potvrdilo se to, co jsem už několik let tvrdil. Že jsem nic nespáchal," prohlásil po vynesení rozsudku prvoinstančního soudu. Frýdecko-místecký primátor v závěrečné řeči uvedl, že jediný argument, o který je opřena obžaloba, je nahrávka ředitele městské policie, která byla pořízena prostorovým odposlechem u něj v kanceláři. „Na této nahrávce je proto zaznamenán jen jeden hlas, a to snad hlas ředitele městské policie. Hlas osoby, se kterou měl hovořit, zaznamenán není," řekl Michal Pobucký.

„Státní zástupce se neopírá o důkazy, dokonce v závěrečné řeči vyloženě lže," prohlásil primátor u soudu. „Je pro mě trpkým poznáním, jak málo stačí k tomu, aby státní zástupce zahájil trestní stíhání a podal obžalobu. Stačí mu prostě chtít. Nepotřebuje důkazy a většina veřejnosti mu ještě zatleská, vždyť politici jsou přece v jednom pytli s nápisem lumpové," zaznělo v pátek u okresního soudu.