Prodejci z řad farmářů, potravinářů a řemeslníků nabízeli pěstované a vyrobené produkty už od rána, kdy ve městě pršelo. I po poledni bylo chladno a sychravo, lidé si však přesto na náměstí cestu našli. „Počasí? Na uzeninu paráda," smála se Jiřina Kuchařová, která prodávala výrobky jedné z trojanovických firem. „Akorát lidí je méně než před čtrnácti dny, je to slabší. Nicméně kupují všechno klobásy, jelita, jitrnice, špek, ovar," vyjmenovala s tím, že na Beskydských farmářských trzích se obvykle prodá téměř veškeré nabízené zboží.

Farmářský trh na náměstí Svobody v Místku.

Chlebovické brambory, které se prodávaly opodál, patří k dalším tradičním produktům farmářských trhů. „Minule tady byla zabijačka, dnes je návštěvnost malinko horší. Ale chodí vesměs stálí zákazníci. Podle počasí bývá rozdíl plus minus sto kilo," řekl k množství prodaných brambor jeden ze zemědělců. A zdůraznil, že lidé kvitují to, že jde o potravinu vypěstovanou v regionu.

Beskydské farmářské trhy přilákaly i včera návštěvníky, kteří dosud tímto způsobem nenakupovali. „Jsem tady prvně, protože mi to poprvé vyšlo," shrnula 29letá Mirka Pališková z Frýdku-Místku. „Mám to po cestě z oběda. Abych řekla pravdu, spíše než na potraviny jsem se přišla podívat na ruční mýdla," dodala. Nakonec si však koupila nejen výrobek z lineckého těsta, ale i víno z černého rybízu.

Farmářský trh na náměstí Svobody v Místku.

Spokojená byla včera i Zuzana Ďurčeková, která ve stánku tradičně nabízela zeleninové výrobky z Těrlicka. „Dnes je to takový průměr. Kvůli počasí je míň lidí než před čtrnácti dny, to je tím, že ráno pršelo a teď je sychravo. Ale úplně špatné to taky není," řekla po poledni. Lidem jako obvykle nabízela hořčice, saláty a ovocné pochoutky. „Vše je vlastnoruční výroba. Lidé se vrací. A stává se, že něco dají ochutnat svým známým a ti pak přijdou a koupí si to," poznamenala. „Samozřejmě, že je zima. Ale není vítr a sníh, takže dá se to zvládnout. Když se člověk dobře obleče, je to v pohodě," shrnula Zuzana Ďurčeková.

Beskydské farmářské trhy se konají až do konce roku každý lichý čtvrtek, a to vždy od 9 do 16 hodin. Lidé tedy mohou přijít 4. a 18. prosince, trhy budou zaměřeny na advent.