Další povolební veletoč se nekonal, frýdecko-místečtí zastupitelé dnes zvolili do vrcholných pozic očekávaná jména. Primátorem se stal lídr hnutí ANO v komunálních volbách Radim Vrbata, kterému dalo hlas šestatřicet ze třiačtyřiceti zastupitelů.

„Budeme se zaměřovat na transparentnost, aby výběrová řízení byla opravdu transparentní. Protože už jen z toho, co jsem viděl za poslední dny, si myslím, že je tady velký prostor pro zlepšení," řekl Radim Vrbata těsně po svém zvolení. Místo oslav se nové vedení města pouští do práce. Chystají se audity městských společností, v pondělí se má sejít valná hromada společnosti Sportplex, která se stará o městská sportoviště i o výstavbu nové haly Polárka.

Priority? Doprava i efektivnější hospodaření

„Dělal jsem v soukromém sektoru a myslím si, že výběrová řízení byla transparentnější, jasnější, pracovalo se tam lépe. To by se co nejrychleji mělo převést do státního sektoru," doplnil Radim Vrbata, který má na starost finance, rozpočet či vnější a vnitřní kontrolní činnost.

Ve funkci primátora nahradil Michala Pobuckého z ČSSD, který se stal prvním náměstkem. Post náměstka obsadil znovu Karel Deutscher, kterého za sociální demokraty doplnil Pavel Machala. Náměstkem se zaměřením na sociální služby a zdravotnictví byl zvolen Petr Gaj z hnutí ANO.

V jedenáctičlenné radě usednou také Jakub Míček, Jaromír Horký, Milan Valach a Boleslav Otipka z hnutí ANO a sociální demokraté Eva Richtrová a Jiří Zaoral.

Vítězné hnutí původně směřovalo do koalice s KDU-ČSL a Naše Město F-M, nakonec se ale ANO dohodlo na spolupráci se sociálními demokraty. Kromě transparentnosti patří mezi programové priority nové koalice například zlepšení dopravní situace včetně parkování nebo efektivnější hospodaření města.

Ačkoli zvrat v povolebním vyjednávání rozdmýchal ve Frýdku-Místku bouřlivé emoce, ustavující zastupitelstvo se neslo v klidném duchu. V úvodu zazněla česká hymna, po které nově zvolení zastupitelé složili slib a začali hlasovat. Kromě primátora a radních vybrali také členy finančního i kontrolního výboru. Předsedou kontrolního výboru zůstává Ivan Vrba z KSČM, o předsedovi finančního výboru zatím není jasno, rozhodne se až na dalším zastupitelstvu. To se uskuteční 15. prosince.

O primátorovi

Radim Vrbata (36 let) vystudoval v Ostravě metalurgii a materiálové inženýrství. Pracoval v automobilce Škoda Auto, kde strávil zhruba devět let. Dva roky byl i manažerem výroby ve firmě SATJAM, v posledním roce pracoval jako asistent poslance Josefa Hájka (ANO). V osmnácti vstoupil do ČSSD, ze strany odešel v roce 2012. Členem ANO je od loňského června.