„Tato preventivní akce spadá pod společný projekt Policejního prezidia České republiky a České kanceláře pojistitelů, který se soustředí na viditelnost řidičů motocyklů a osádek motorových vozidel v silničním provozu,“ uvedla frýdecko-místecká policejní mluvčí Karolína Bělunková.

V období letních měsíců pak policisté cílí právě na bezpečnost motocyklistů a pokouší se předejít dopravním nehodám, jež se většinou neobejdou bez zranění.

Policejní akce v Bílé, policisté rozdávali bezpečnostní šle.Zdroj: Tereza KošařováKontrolovaný úsek silnice vedoucí kolem vodní nádrže Šance ve směru na Staré Hamry a Bílou je přitom velmi častým místem tragických dopravních nehod. V celém okrese Frýdek-Místek pak od začátku prázdnin došlo celkem k 15 haváriím motocyklistů, z toho jedna si vyžádala oběť na životech.

Z reakcí zastavených řidičů motocyklů bylo možné vyčíst, že sami takovéto preventivní akce vítají a považují je za potřebné.

„Reflexní prvky vnímám velice pozitivně, jsem jejich příznivcem. Mám je umístěné jak na zadním blatníku, tak i na přilbě, abych byla na silnici co nejvíce vidět,“ vyjádřila se k důležitosti bezpečnostních prvků Miroslava Marethová z Ostravy a s úsměvem dodala, že šle bude jistě nosit.

David Cienciala (vpravo) v přípravě proti Vítkovicím.
Vtipkující Cienciala: Jak jsem přijal zprávu o repre? Přišla mi na WhatsApp

Během rutinní kontroly se policisté obvykle zaměřují nejen na technický stav motocyklu, ale i na pečlivou kontrolu dokladů a zjišťování přítomnosti alkoholu v dechu, popřípadě ovlivnění návykovými látkami za pomocí speciálních testů Drugwipe.

Mezi nejčastější prohřešky motocyklistů pak jednoznačně patří neodpovídající rychlost v kombinaci s nevhodným stylem jízdy a také špatný technický stav dopravního prostředku, častým úkazem je například opotřebení pneumatik.

Ilustrační foto
S nákupem školních potřeb neotálejte. Kupujte však jen to potřebné
Školáci z Návsí v Tokiu.
Republiku reprezentovali v Tokiu žáci z Návsí