„Je to akce, kterou pořádáme poprvé. Již nyní můžeme říct, že je o ni velký zájem. O instalaci bezpečnostních řetízků nás požádaly desítky důchodců, kteří v rámci této akce nebudou muset zaplatit ani korunu. Iniciativu jsme vyvinuli my – jako městská policie s tím, že na skupině prevence kriminality jsme se dohodli, že by něco takového mohlo pro starší lidi vzniknout, protože to riziko kriminality u této věkové skupiny je poměrně velké. Proto jsem napsala projekt a poslala ho na kraj, který jej následně zaslal na ministerstvo vnitra, které nám na montáž řetízků přispělo dotací ve výši pětadvaceti tisíc korun. Od města jsme dostali pět tisíc korun," přiblížila historii celého projektu manažerka prevence kriminality Městské policie ve Frýdku-Místku Lenka Biolková.

Během pátečního dne se řetízky montovaly v Domě s pečovatelskou službou v Zámecké ulici ve Frýdku-Místku. „Mamka si to vlastně vyřídila sama poté, co se od strážníků dověděla, že nějaká taková akce vůbec je. Určitě to přispěje větší bezpečnosti, protože se různí podvodníčci a zloději objevili v minulosti už i v tomto pečovatelském domě. Těch grázlů je v dnešní době očím dál tím více, proto by si je tady měli nechat nainstalovat všichni," řekl Radomír Tesarčík, který byl včera při instalaci přítomen.

Redaktor se záměrně ptal náhodně vybraných starších lidí, co na tuto akci říkají. „Je to určitě dobrá věc. Důchodci bývají hodně důvěřiví, takže bezpečnostní řetízky je mohou alespoň trochu ochránit. Já bych o ten řetízek měla taky zájem, jenže bydlím v podnájmu, takže bych se nejdříve musela zeptat majitele, jestli by s tím souhlasil," řekla šestapadesátiletá Jaroslava Otáhalová z Frýdku-Místku. „Máme rodinný domek, takže z okna dobře vidím, kdo k nám právě jde. Pokud bych ale bydlela v panelákovém bytě, tak bych nad instalací bezpečnostního řetízku na dveře taky uvažovala," zamyslela se šedesátiletá Jarmila Červenková.

„My už doma řetízek na dveřích máme asi pět let a musím říct, že je to výborná věc, která se nám už hodněkrát osvědčila. Jsme rádi, že ho máme. Musím se ale přiznat, že jej někdy zapomínám používat. Než někomu otevřu, vždy se ale dívám do kukátka, kdo k nám vlastně přichází," dodala pětasedmdesátiletá Jiřina Dobiášová z Frýdku-Místku.