Dlouhodobý teplotní průměr na Lysé hoře činí v únoru minus 5,9 stupně Celsia, letos bylo o téměř čtyři stupně tepleji. Maximální teplota, konkrétně 8,7 stupně Celsia, byla naměřena 15. února. O týden dříve se rtuť teploměru zastavila na hodnotě minus 13,1 stupně, což byl nejméně v celém měsíci. „Střídání minusových a plusových teplot se hlavně podepsalo na kvalitě turistických chodníků," uvedl meteorolog Otakar Šlofar. Obvyklé cesty zamrzaly natolik, že bez želez na botách se takřka nedalo jít. V lednu byla průměrná teplota vzduchu minus 8,1 stupně, z normálu tehdy vybočovala i délka slunečního svitu. I díky inverzi svítilo slunce na Lysé hoře dvakrát delší dobu, než bývá v lednu obvyklé.

Teplotně rozdílné počasí na Lysé hoře v lednu a únoru však přece jen mělo jednoho společného jmenovatele, a to výrazně nižší úhrn srážek, než bývá v těchto měsících zvykem. V lednu jich spadly jen dvě třetiny běžného množství, v únoru dokonce ještě méně, konkrétně necelých pětapadesát procent. Sněhová pokrývka se tak v maximech nevyšplhala ani přes jeden metr.

Rozmary počasí se Lysé hoře nevyhnuly ani v posledních dnech. Silný vítr, který trápil také města a obce v nížinách, dosáhl v noci ze soboty na neděli v nárazu rychlosti 35,4 metru za vteřinu. A to už je síla orkánu. I proto tam v noci dvakrát vypadnul proud. Že se zima nevzdává, dokazuje i fakt, že z pondělí na úterý pak na Lysé hoře připadlo 10 centimetrů nového sněhu.