Jasně totiž zvítězil ve 31. ročníku soutěže Sherpa rallye, což je nejprestižnější klání slovenských elitních horských nosičů – šerpů. Na 28 účastníků přitom čekala obrovská výzva: vůbec nejtěžší náklad, který kdy při těchto závodech na svých nosičských krosnách nesli. Obvykle je to kolem šedesáti kilogramů, letos to včetně krosny bylo 69 kilogramů. Zdeněk Pácha v soutěži triumfoval, přestože měl za sebou pět nočních směn. Na rozdíl od většiny předních nosičů musel druhou polovinu závodu zvládnout bez pomoci svého asistenta. Tím byl jeho 12letý syn David. „Z desátého místa po startu jsem se postupně dostal až na špici a svůj náskok na ostatní jsem pak už jen zvyšoval," řekl redakci Zdeněk Pácha, jenž závod absolvoval s 50litrovým sudem piva na zádech.

Zároveň se stal neoficiálním mistrem Evropy. Zdeněk Pácha je teprve druhým Čechem, jemuž se podařilo narušit dominanci slovenských nosičů. Poprvé se to povedlo v roce 2004 horolezci Milanu Marhanovi z Prahy, jemuž ale v té době bylo „jen" 37 let. Zdeněk Pácha má 47 let. To je nový rekord soutěže Sherpa rallye, protože dosud bylo nejstaršímu vítězi dvaačtyřicet.

Úspěch Zdeňka Páchy je o to cennější, že od svých třiceti let bojuje s artrózou kolenních čéšek. Zhruba před pěti lety si navíc podle svých slov prošel „šílenými mikrotraumaty" stehenních svalů. Tyto zdravotní neduhy jej oproti konkurenci v možnosti trénovat ve větší či menší míře limitují dodnes. „Člověk má tolik let, na kolik se cítí," řekl k tomu Zdeněk Pácha.

„Svůj velký sen jsem si tedy splnil, proto teď už můžu klidně i zemřít," dodal amatérský šerpa z Kunčiček u Bašky.

Letošní nosičská sezona Zdeňka Páchy:

30. května: výnos Martiny Surovcové (58 kilogramů) z Hrebienka na Téryho chatu za 2:05 hodiny.

6. června: výnos 100 kilogramů cementu (109,5 kilogramu včetně krosny) na Bezručovu chatu.

13. června: 4. místo v Nosičské stovce (100 kilogramů) z Hrebienka na Zámkovského chatu.

30. srpna: tréninkový výnos 30litrového sudu piva včetně pípy (55 kilogramů), nahrazující budoucí výnos vozíčkáře na chatu Refuge du Gouter ve Francii.

19. září: 1. místo ve výnosu 50litrového sudu (67 kilogramů) na vrchol Ještědu.

3. října: 1. místo ve výnosu 36 kilogramů z Velké Úpy na Sněžku.