Na třinecké radnici už proběhlo informační setkání s obyvateli Nebor, Oldřichovic, Karpentné a Lyžbic, kterých se stavba v nadcházejících třech letech dotkne.

„Boj za realizaci stavby přeložky je sice u konce, ale začíná náročná fáze výstavby. Koordinační a informační role města je u tak velkých staveb nezastupitelná. Navíc nese město na bedrech realizaci vyvolaných souvisejících staveb, která dosáhne v příštích letech padesát milionů korun. Jedná se především o nadchod na Dušinci, vodovody v Neborech a Oldřichovicích, víceúčelový objekt v Karpentné, ale také o chodníky či několik bezpečnostních prvků na stávajících místních komunikacích," uvedla starostka Věra Palkovská.

Známy jsou také kontaktní osoby, na které se mohou lidé s dotazy či v případě problémů se stavbou obchvatu obracet.

U úseku Oldřichovice Bystřice je to Martin Račanský (telefon 777 454 397), v případě trasy Oldřichovice Nebory je kontaktní osobou David Nosek (telefon 602 568 212).

Na zmíněném setkání byl i Adolf Bolek z osadního výboru v Neborech. „Bylo tam řečeno všechno. Lidé se o to zajímají, což je dobře. A pokud budou nějaké nejasnosti, budeme se na kontaktní osobu obracet," uvedl Adolf Bolek s tím, že i s výstavbou na Dušinci místní počítají. „Ten nadchod bude víceméně v gesci města. Je to nákladná investice, ale udělat se to musí," zdůraznil. Stejně tak je podle něj nutný i vodovod.

Pokud jde o samotnou přeložku I/11, nyní probíhají geodetické práce, provádí se výběr příjezdových komunikací, mapuje se jejich stav a provádí se posouzení stavebního stavu domků v okolí stavby. Vlastní stavební práce na obou velkých stavbách se podle firem „rozeběhnou v nejbližší době".

Nejdříve to budou skrývky ornice, pokud počasí dovolí i přeložky toků, a provedou se některé přeložky inženýrských sítí.

Největší objem prací ale připadne na další roky. První řidiči by se po nových úsecích silnice I/11 mohli projet v říjnu 2017. „Na to se samozřejmě těším. To je můj životní sen," potvrdil včera Adolf Bolek.

Stavba obchvatu se dotkne dopravní situace, město proto na stránkách www.trinecko.cz zřídí speciální odkaz.