Akce se koná u příležitosti 700. výročí narození Karla IV a je určena školákům ve věku 6 až 15 let. „Soutěž je rozdělena na dvě části. Pro mladší jde o soutěž výtvarnou, pro starší o znalostní," uvedli organizátoři.

Do výtvarné soutěže se mohou zapojit děti z 1. až 5. tříd, tedy školáci ve věku od šesti do deseti let. Úkolem soutěžících je výtvarně zpracovat téma: Český král Karel IV. Otec vlasti.

Kresbu je nutno zaslat nebo osobně doručit do soboty 20. srpna na adresu: MO Matice Slezské, Bystřice nad Olší čp. 1004, PSČ 739 95. Soutěžní práce budou posouzeny odbornou porotou, přičemž bude vybráno 10 nejlepších. Z nich porota určí tři nejlepší. Oficiální výsledky výtvarné soutěže budou vyhlášeny v neděli 4. září na Slezských dnech v Dolní Lomné. Znalostní kvíz je určen dětem ze 6. až 9. tříd (11 až 15 let) a jeho téma je: Karel IV. a Těšínsko.

Úkolem soutěžících je vypracovat odpovědi na tři kvízové otázky, které budou v průběhu července (4., 11., a 18. 7.) postupně zveřejněny ve Frýdecko-místeckém a Třineckém deníku. „Následně se musí zúčastnit 30. července Legionářského marše, kde budou registrovaným účastníkům soutěže položeny tři lehké doplňkové otázky," uvedli pořadatelé. S případnými dotazy se lze obracet na organizátory prostřednictvím e-mailu: annakonderlova@seznam.cz, případně na číslech 603 450 988, 721 823 498. Potřebné informace zájemci naleznou rovněž na internetových stránkách www.snejdarek.cz