Spolupráce mezi školami se datuje do roku 2007. „Nejprve šlo o výměnu obrázků a pozdravů k vánočním a velikonočním svátkům. V dalších letech začaly vznikat plány spolupráce, kde jsme si vyměňovali zajímavé nápady z netradičního vyučování," prozradil speciální pedagog Jan Vavřička.

Před čtyřmi lety podnikli dva pedagogové cestu do USA, kde se seznámili s organizací speciálního vzdělávání na Floridě. „Nespadáme do žádných evropských fondů, je to na základě vnitřního organizovaného sponzorství," usmála se ředitelka školy Ilja Maloušková, která ale vložených peněz nelituje. Podobná cesta se má uskutečnit i v roce 2015. Pedagogové si mění informace týkající se forem, metod a prostředků práce se zdravotně handicapovanými žáky.

„Představujeme jim náš systém speciálních škol, politický systém, navštívili jsme i senát. Prošli jsme se Prahou po historických památkách," uvedla ředitelka školy. Američané navštívili i zajímavá místa v regionu. „Byli jsme ve Štramberku, v Novém Jičíně, v Příboře jsme navštívili rodný dům Sigmunda Freuda. Podíváme se i na frýdecký zámek," vyjmenovávala Ilja Matoušková.

Od pondělí se obě strany účastní také Evropských dnů handicapu. „Na konferenci jsme hovořili o inkluzi dětí se zdravotním postižením a se speciálními vzdělávacími potřebami do škol. Americká strana se prezentovala svým speciálním školstvím," upřesnila ředitelka školy zaměřující se na výuku děti s mentální postižením v kombinaci s různými dalšími vadami. Věnují se zde také dětem s poruchou autistického spektra.

Američanům se ve Frýdku-Místku velmi líbí. Oceňují blízkost přírody i přátelskost lidí, mnohým zachutnaly i typické pokrmy jako svíčková, guláš či řízek. Kromě levného piva je překvapilo třeba množství heren ve městě.

„Je to můj první výlet do Evropy. Česká republika je báječná země, jsem rád, že se můžu dozvědět i něco o místním způsobu života. Hodně jsme se toho tady naučili, těšíme se, že mnohé poznatky použijeme i ve Státech," řekl jeden z hostů Bruce Koep.