Soud ale rozhodl, že exekuce se částečně zastavuje. To se týká vymáhání částky 191 718, 80 korun společně s úroky. Naopak návrh, aby se exekuce zastavila i pro vymožení částky 9 439 korun, soud zamítl. Vyplývá to z usnesení, které nyní zveřejnila na svých webových stránkách obec Hnojník.

Ředitelka Masarykovy ZŠ a MŠ Hnojník Dagmar Tobolová už loni prohlásila, že návrh na exekuci proti škole považuje za neoprávněný a šikanózní.

„Byli jsme přesvědčeni o neoprávněnosti návrhu, bylo zřejmé, že vše činí se záměrem poškodit pověst školy a ohrozit její chod. Proti podané exekuci jsme se samozřejmě bránili, náš právní zástupce podal rozpor i s odkazem na judikaturu Nejvyššího soudu a vyzval jak exekutora, tak právního zástupce pana Krpla, aby exekuci zastavili. Bohužel se tak nestalo, proto jsme byli nuceni obrátit se na soud," shrnula včera Dagmar Tobolová s tím, že po celou dobu, tedy od srpna do února, nemohla škola přijímat sponzorské dary, čímž „vznikla nejen škoda materiální, ale především nemajetková".

Ředitelka: Náš postup byl správný

„Nyní již máme výsledek, spravedlnost zvítězila, obdrželi jsme usnesení Okresního soudu ve Frýdku-Místku ze dne 26. ledna 2016, kterým uvedený exekuční soud rozhodl o zastavení exekuce pro vymožení částky zhruba 200 tisíc korun jako neoprávněné. Potvrdilo se, že škola postupovala správně, když náhradu platu pana Krpla řádně zdanila a odvedla z ní zákonné odvody," zdůraznila Dagmar Tobolová. „Spornou v tomto případě zůstává pouze částka zhruba 9 500 korun, kterou pan Krpel škole dluží a kterou jsme mu z náhrad odečetli. Doufám, že veškeré spory, které pan Krpel vede proti škole a obci, již ustanou a budeme se tak všichni moci věnovat své práci," řekla Deníku ředitelka hnojnické školy.

„Exekuce je částečně oprávněná, částečně ne," komentoval rozhodnutí okresního soudu Tomáš Krpel. „Z naší strany je spokojenost," dodal bývalý ředitel Masarykovy ZŠ Hnojník s tím, že scházelo doplatit „nejméně 10 tisíc korun" a 30 tisíc korun dostane vráceno přes takzvanou solidární daň.

Oprávněnost nároku podle něj spočívá v tom, že škola nezaplatila celou částku, kterou požadoval, přestože ji k tomu jeho advokátka loni v létě vyzývala. „Jelikož na to nepřistoupili, museli jsme se obrátit na exekutory," prohlásil Tomáš Krpel. Se školou je momentálně ve sporu i kvůli doméně zshnojnik.cz.

Tomáš Krpel dlouhodobě tvrdí, že je vlastníkem domény. Na této adrese v minulosti zveřejňoval své názory jako soukromá osoba. Škola už delší dobu používá webové stránky www.zshnojnik.com. „Podali na mě žalobu a kvůli doméně zshnojnik.cz se soudí," sdělil redakci Tomáš Krpel. Na uvedené adrese je nyní pouze oznámení, že po dobu soudního sporu nebudou soukromé stránky na této doméně provozovány. Tomáš Krpel však podle svých slov provozuje také doménu zshnoj.cz.

„V současné době je pan Krpel vůči škole ještě v několika soudních sporech, mimo jiné je veden soudní spor o webovou doménu školy, kterou si pan Krpel neoprávněně přivlastnil a svými nepravdivými a dehonestujícími výroky ji zneužívá," říká Tobolová. „V této chvíli je soudem vydáno předběžné opatření, které nám dalo za pravdu, že doménu nemůže používat, a tak čekáme na konečné soudní rozhodnutí. Věříme, že i v této záležitosti budeme úspěšní."