VYBERTE SI REGION

Nový seriál Deníku startuje: Barman Pavel Štrba představuje letní drinky

Frýdek-Místek – Dnešním dnem startuje letní seriál Deníku, ve kterém se můžete inspirovat k přípravě jednoduchých a chutných drinků.

11.7.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií
Pavel Štrba při přípravě drinku, který namíchal ve Vagón Cafe Baru ve Frýdku-Místku.

Pavel Štrba při přípravě drinku, který namíchal ve Vagón Cafe Baru ve Frýdku-Místku.Foto: Deník/Tomáš Machálek

Postupy míchání jednotlivých drinků najdete každé v úterý až do konce prázdnin i v tištěném vydání Frýdecko-místeckého a třineckého deníku.

Caipirissima Raspberry

Caipirissima je variací brazilského nápoje zvaného Caipirinha. Ten je brazilským národním nápojem a míchá se z Cachacy (brazilský rum), limetek, cukru a ledové tříště.

Barman Pavel Štrba připravil velmi oblíbenou ochucenou verzi tohoto svěžího nápoje, který by neměl chybět na žádné letní party. Příprava drinku je velmi jednoduchá a nezabere ani moc času. Všechny uvedené ingredience jsou dostupné ve většině marketech a velkoskladech s nápoji. Barman Pavel Štrba doporučuje používat pro přípravu všech míchaných nápojů pouze kvalitní suroviny, neboť v konečné fázi velmi ovlivňují a umocňují celkový chuťový prožitek.

Co potřebujeme
4 cl bílý rum
2 cl malinové pyré Monin
1 cl lime juice Monin
2 lžičky hnědý třtinový cukr
půlka čerstvé limety
ledová tříšť
Ozdoba: osminka limetky, čerstvá malina
Výroba: přímo ve skle
Sklo: silnostěnná whiskovka

Postup
Postup přípravy je obdobný jako u Mojita, tedy přímo ve skle.
1. půl limety rozkrájené na čtvrtky vložíme do silnostěnného skla whiskového typu a zasypene hnědým třtinovým cukrem
2. obě suroviny pečlivě vymadlujeme (rozmačkáme)
3. odměříme a nalijeme pyré a lime juice Monin
4. zasypeme po vrch sklenice ledovou tříští
5. dolijeme bílým rumem
6. obsah sklenice důkladně promícháme lžící, aby se všechny ingredience spojily
7. zdobíme osminkou limetky, čerstvou malinou, vložíme dvě krátké brčka a servírujeme s koktejlovým ubrouskem


Kdo je barman Pavel Štrba?
- učitel odborného výcviku gastronomických oborů na Střední škole gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku
- úspěšný trenér mladých barmanů, jeho studenti se pravidelně umisťují na předních příčkách mezinárodních barmanských soutěží
- držitel ocenění Učitel roku 2012 – Výrazná pedagogická osobnost
- člen České barmanské asociace ( CBA )
- cateringový barman
- věnuje se i zábavnému míchání koktejlů, tzv. flair bartendingu ( showbarmanství )
- účastník mnoha mezinárodních barmanských soutěží
Úspěchy:
3. místo Brněnský šejkr - Monin cup 2008 v Brně
1. místo Pražská vodka cup 2009 v Praze
1. místo Havana Club Aquapalace cup 2009 v Praze
4. místo Barman roku CBA 2009
1. místo Pohár Fabbri CBA 2010 v Praze
1. místo Gastrofestival Ostrava 2010
2. místo Žatecké pivo cup 2012 v Žatci
2. místo Brněnský šejkr - Monin Cup 2012 v Brně
Míchaný drink byl připraven ve Vagón Cafe Baru ve Frýdku-Místku.

Autor: Tomáš Machálek

11.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Křesťanským uprchlíkům pomáhají s integrací zaměstnanci Slezské diakonie, dobrovolníci i místní sbory. Na snímku je Naiel Al Ajmayah s tlumočnicí.

Uprchlíci z Iráku, kteří žijí v Č. Těšíně, našli práci

Sedmidenní válka o Těšínsko,

Proč republika nekončí u Ostravy? Před 98 lety Češi uspěli v bitvě o Těšínsko

Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Pokud jste někdy nasazovali klasické sněhové řetězy, určitě vás napadlo, že by jejich montáž mohla být o trochu snadnější a rychlejší. Nový český vynález naštěstí splňuje obojí zmíněné.

Čtenářů knihovnám výrazně neubývá

Čas od času se objeví zpráva, že čtenářů knih celkově ubývá, a to hlavně mezi dětmi a dospívajícími. Jak dokazují zástupci knihoven v Třinci a Frýdku-Místku, situace není nijak tragická. Počet čtenářů jim výrazně neklesl, navíc oběma knihovnám se za loňský rok zvýšil počet návštěv.

Jablunkovští hasiči už jezdí k zásahům novým autem

První kilometry za prvními ostrými výjezdy má za sebou nový dopravní automobil jablunkovských dobrovolných hasičů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies