„Společnými silami jsme to dokázali a dlouhá léta usilovných příprav a jednání přinesla ovoce. Trasa budoucí přeložky by měla začít v srpnu," uvedla starostka Třince Věra Palkovská.

Její slova potvrdil i Lubomír Hýbl, vedoucí úseku výstavby ŘSD Ostrava. „Smlouva by mohla být podepsána snad do dvou týdnů na generálním ředitelství ŘSD," dodal.

Mezinárodní silnice I/11 protínající Třinec patří mezi nejzatíženější úseky v kraji. Přeložka silnice z Oldřichovic do Bystřice bude měřit 6,24 kilometru a na její trase se vybuduje celkem 12 mostních objektů a dvě mimoúrovňové křižovatky.

Podle třinecké starostky se chystá veřejné setkání na radnici, kde se všichni, kteří budou mít zájem, seznámí s harmonogramem a dalšími podrobnostmi. Zároveň bude představen jakýsi „styčný důstojník" za ŘSD, který bude v souvislosti s výstavbou řešit vzniklé komplikace.

Stavba se na několik měsíců dotkne i místních obyvatel. „Ti budou při zahájení stavby informováni o tom, které komunikace budou stavbou využívány a na koho se mají obrátit v případě dotazů," potvrdil Hýbl s tím, že podrobný popis stavby je na stránkách www.rsd.cz, a to v sekci „stavíme pro vás".

Výběrové řízení na druhou část přeložky v úseku Nebory Oldřichovice stále probíhá a podle Hýbla by mohla být stavba, nedojde-li ke komplikacím, zahájena během dvou měsíců.