Vedoucí oddělení prevence Městské policie Frýdek-Místek Lenka Biolková Deníku včera prozradila, že denně přijímají několik desítek oznámení. „Počet se odvíjí i podle ročního období. Přes léto, kdy se venku pohybuje daleko více lidí, se číslo samozřejmě zvyšuje. V některé dny se zabýváme až třiceti událostmi. Protože podle zákona musíme vyjíždět ke každé, setkáváme se i s takzvanými zbytečnými výjezdy. Tomu se úplně vyhnout nejde," konstatovala Lenka Biolková s tím, že někdy je lidi přivolávají k hloupostem.

„Setkáváme se se stížnostmi na hlasitě puštěnou televizi. Některým vadí i děti, které si trošku hlučněji hrají před domy s míčem," uvedla Lenka Biolková.

Rovněž v Třinci lidé volávali strážníky kvůli tomu, že si děti hrají. „Skutečně to někdy bylo tak, že si vytáhly balon před panelák, jen si kopaly, a lidé se dožadovali nějakého zákroku kvůli tomu, že děti ničí zeleň nebo že jim balon ničí omítku. Přitom to byly děti, co možná ani do školy nechodily. Bylo to ale dříve, myslím, že už tak dva roky je klid," řekl šéf třineckých strážníků Josef Kužma. Podle něj pominuli i různí „chroničtí stěžovatelé", kteří většinou oznamovali špatné parkování. „Pak se nám podařilo se s oznamovatelem osobně setkat, probrali jsme to a tím ten problém pominul," pochvaloval si Josef Kužma.

Jiným nesmyslným hlášením se ale nevyhnou, vyjíždějí například k manželským hádkám, při kterých újma na zdraví nehrozí.

„Pohádají se a v nás vidí spásu de facto se nic neděje, ale manželka nás zavolá. Když ovšem chceme přistoupit k nějakému řešení, tak manželka sdělí, že volala jen kvůli postrašení manžela a že víc nechce. Pak musíme vysvětlit, že ne každý vypadá zrovna k zulíbání, ale strašidla nejsme," smál se ředitel Kužma.

„Zbytečné" telefonáty zažívají i operátorky krajských hasičů, požárníci ale v takových situacích vyjíždět nemusejí. „Ten základní filtr je na operačním, a když už vyjíždíme, tak to má smysl. Operátorky ale odmítají pouze minimum požadavků, opravdu v jednotkách. Jedná se například o neakutní otevření bytu v případech, kdy může přijet zámečník," řekl Deníku mluvčí krajských hasičů Jakub Kozák.