„Zničená cesta, hluk, vibrace. Jezdí tam těžkotonážní auta, přitom je to silnice třetí třídy, která absolutně není na takový provoz stavěná. Baráky se třesou, že v noci nemůžeme spát. To je opravdu k zešílení," popisuje jedna z tamních obyvatelek. „Máme domy metr a půl od silnice. Doprava začíná po 4. hodině ranní a dá se říct, že to trvá celý den. Nechali jsme si hygienou udělat průzkum, podle něhož tam denně projede více než pět a půl tisíce aut. Sklep se nám sype, jsou to baráky z roku 1938 nebo 1939 a to podloží na to není stavěné," dodala žena s tím, že několik lidí se loni snažilo situaci vyřešit komunikací s několika úřady a institucemi. Postupně oslovili správu silnic, město, kraj i policii.

Čtěte také: Na Olešné pokračuje těžba nánosů ze dna

Výsledek? Pokud jde o odvoz sedimentu, lidé se musí smířit s tím, že tatrovky ještě nějakou dobu budou lokalitou jezdit. „To se nějak doklepe. My už s těmi tatrovkami neuděláme nic, ta stavba brzy skončí," říká stěžovatelka. Podle svých slov pouze nechápe, proč vozy nejezdí Kvapilovou ulicí, kde jsou domy jen po jedné straně komunikace. „Přijde mi to nenormální. Podle mě si tím, že jedou kolem nás, prodlužují trasu," zdůraznila. Míní, že dlouhodobě vyřeší situaci jediná věc. „Nám se jedná o těžkou dopravu. Prostě ať nám tam dají značku zákaz vjezdu," konstatovala obyvatelka ulice Podpuklí. Správa silnic Moravskoslezského kraje (SSMSK) lidem už loni napsala, že o stavu silnice III/4848 v ulici Podpuklí dobře ví a že se připravuje její rekonstrukce. Začne co nevidět. „Realizace opravy této silnice je v plánu od května do září 2017," sdělila včera redakci mluvčí SSMSK Simona Součková.

„My chápeme rozhořčení lidí v lokalitě Podpuklí, ale nemůžeme s tím nic moc dělat. Jak už jsme uvedli v odpovědi na petici, město není vlastníkem dané komunikace, není ani realizátorem projektu na odtěžení bahna z Olešné a nestanovilo ani trasy pro odvoz bahna z přehrady Olešná. My nemůžeme omezit provoz na této komunikaci. Nicméně požádáme Moravskoslezský kraj, aby komunikaci, která je v jeho vlastnictví, po ukončení prací co nejrychleji opravil. To by měli požadovat i obyvatelé, kteří poblíž této komunikace bydlí, čím víc požadavků, tím větší šance na úspěch," uvedla mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Čtěte také: Žáby u přehrady chrání před smrtí pod koly aut zábrany

Lidé v dané lokalitě si stěžují také na prach a nečistoty, které náklaďáky zanechávají. „Nemůžeme otevřít okna. Jedno okno nemám umyté dva měsíce, nemá to smysl, to bych mohla umývat každý týden. A také máme postříkaný barák loni se dělala nová fasáda, která stála 100 tisíc. Kdo mi s tím pomůže? My už opravdu nevíme, kudy kam," naznačila žena z ulice Podpuklí. „Pokud se týká zaprášenosti nebo poškození domů v blízkosti dané komunikace, pak se musí občané obrátit opět na majitele komunikace, kterým je Moravskoslezský kraj, nebo na realizátora stavby, kterým je státní podnik Povodí Odry," připomněla mluvčí magistrátu Jana Matějíková.