„Na zprovoznění obchvatu v těchto úsecích se můžeme těšit na podzim," připomněla starostka Třince Věra Palkovská s odkazem na výsledky kontrolního dne na stavbě obou úseků. Při této příležitosti se starostka setkala na třinecké radnici s ředitelem ŘSD Tomášem Opělou a zástupci zhotovitelů obou úseků.

„Byla jsem informována, že stavba obchvatu Třince běží podle plánu a závěrečný termín říjen 2017 by tak měl být dodržen. Pokud vše dobře půjde, měla by být brzy zahájena i stavba třetího úseku Třanovice Nebory," uvedla Věra Palkovská.

Prozradila, že pomoc s co nejrychlejším zahájením třanovického úseku přislíbil i jeden z členů české vlády.

„Předběžně lze říci, že jestli vše poběží podle plánu, měla by stavba třetího úseku odstartovat letos v květnu," naznačila starostka Třince.

Čtěte také: Přes silnici I/11 v Neborech vede nová lávka

Ministr dopravy Dan Ťok loni v červnu přislíbil dokončení celého obchvatu Třince do roku 2019.

Na novou silnici I/68 netrpělivě čekají například lidé v Hnojníku. Starosta Miroslav Molin říká, že samosprávy už nemohou situaci nijak ovlivnit.

„Byli bychom rádi, kdyby se stavba zahájila, ale jde to v podstatě mimo nás. Jsme akorát v roli čekatelů, co bude dál," shrnul v době, kdy přípravu komplikovala novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, takzvaná EIA. Po podzimním zprovoznění přeložky silnice I/11 se očekává, že mezi ropickou lokalitou Za Lesem a Hnojníkem se nákladní doprava zahustí. Někteří starostové z této části regionu se obávají, že stávající silnici na Hnojník budou řidiči kamionů využívat při cestě na Frýdek-Místek.

„Bez zákazových značek tady bude ta doprava neúnosná," řekl před časem starosta Hnojníku.