V posledních letech třinecké školky navštěvuje zhruba 1300 dětí, tento školní rok není výjimkou. „V září nastoupilo 1286 dětí. Kapacita školek, které zřizuje město, je 1546 dětí. To znamená, že zhruba 260 míst je volných, i když od té doby se ty počty mohly trochu změnit," řekla včera Deníku Vladimíra Kacířová, která na třineckém městském úřadu vede odbor školství, kultury a tělovýchovy. Město je zřizovatelem šestadvaceti mateřských škol, navíc v Třinci působí ještě církevní základní škola, která provozuje tři mateřinky. Ty navštěvuje dohromady jednašedesát dětí.

Nebory zažívají babyboom

Podle Kacířové se obecně nedá říci, že na sídlištích v centru města jsou třídy naplněny, a naopak v okrajových částech mají školky rezervy.

„Začíná se to přelévat. V každé školce, v každé budově je to trochu jinak. Některé školky přímo v Třinci nejsou až tak naplněné, a třeba v Neborech, které jsou na okraji, je 35 dětí a školka už nemá rezervu," poznamenala Vladimíra Kacířová.

Ředitelka ZŠ a MŠ Nebory Petra Cemerková Golová potvrdila, že školku stále navštěvují populačně silné ročníky.

„V posledních dvou letech je počet žádostí o přijetí k předškolnímu vzdělávání do MŠ Nebory vyšší než počet volných míst. Na základě kvalifikovaného odhadu předpokládám, že i letos bude situace podobná, ale podmínky budovy mateřské školy nám neumožňují kapacitu navýšit," konstatovala Petra Cemerková Golová. Zdůraznila, že ředitelky třineckých školek spolupracují a v případě, že se dítě nepodaří do požadované školky umístit, navrhují žadateli možnosti umístění v mateřských školách, které nejsou plně obsazeny.

Naopak v centru Třince se mluví o tom, že dětí do šesti let ubývá. „Momentálně je u nás 91 dětí, a to už bereme i dvouleté. U předškoláků se dá ještě říct, že to jsou silné ročníky, ale bojím se, že se počty budou snižovat," řekla redakci vedoucí učitelka jedné z mateřských škol. Naznačila, že už loňský zápis signalizoval úbytek o několik dětí, a letošek žádný obrat nepřinese. „Už teď jednu třídu dělíme. A počítám, že příští rok pojedeme jen na tři celé třídy," uvedla vedoucí učitelka. Podle ní hraje velkou roli fakt, že lokalita stárne a je v ní hodně malých bytů, takže mladí lidé často odcházejí tam, kde jsou byty větší, případně se stěhují v souvislosti se stavbou rodinného domu. Jejich děti pak navštěvují školky v jiných částech Třince.

Zatímco minimálně část školek ve městě očekává útlum, ze silných populačních ročníků budou těžit základní školy. Podle prvotních informací by mělo od září nastoupit do třineckých základních škol zhruba 370 prvňáčků. Jde o nejvyšší počet zapsaných dětí za posledních 12 let.