Starostka hutnického města Věra Palkovská připomněla, že v roce 1995 se Vendryně odtrhla od Třince kvůli obavám před vybudováním skládky. Na Jahodné se přitom nyní sešla s vendryňským starostou Bohuslavem Raszkou ze zcela opačného důvodu. „I po osamostatnění Vendryně máme se sousední obcí k sobě blízko a nacházíme společná témata. Nyní dobrou spolupráci prohlubujeme dalším projektem. Třinec jde cestou čisté mobility a podpora cyklistické dopravy má u nás zelenou," řekla Věra Palkovská.

Bohuslav Raszka zopakoval, že myšlenkou na vytvoření cyklostezky mezi Vendryní a Třincem se vedení obce zabývá už delší dobu, ale konkrétní obrysy začala dostávat až loni. „Sdružená cyklostezka, která bude sloužit nejen cyklistům, ale i chodcům, má mít délku 1416 metrů a povede z Vendryně na Sosnu. Jde o velmi frekventovaný úsek a považujeme za nezbytné, aby se tudy jak cyklisté, tak chodci mohli pohybovat bezpečnějším způsobem. Vidím to jako velice pozitivní prvek v naší spolupráci s Třincem," uvedl starosta Vendryně. Budoucí cyklostezka je zařazena do generelu cyklostezek Moravskoslezského kraje a podle samospráv bude nejen novým bezpečnostním prvkem, ale i významnou spojkou mezi Vendryní a Třincem i širším okolím. Pokud se nevyskytnou komplikace, její výstavba by mohla začít příští rok.

Svou roli při přípravách sehrály i Lesy ČR, které daly vybudování cyklostezky zelenou. „Přestože je tato záležitost již vyřešena, čeká nás ještě řada témat, o kterých s Lesy ČR jednáme," naznačila Věra Palkovská.

Příznivci cyklistiky a výletů v přírodě se mohou výhledově těšit i na propojení stezky od Frýdku-Místku přes Kunčičky u Bašky, Bašku a Hodoňovice ve směru na Pržno. Jisté je napojení na již zbudovanou cyklostezku u objektu bývalých kasáren v Místku a její pokračování až pod most u železniční stanice v Bašce. Tato část se blíží k realizaci. Další pokračování trasy má pak dvě varianty.