„V listopadu loňského roku jsme podepsali spolu s několika dalšími veřejnými zadavateli Třineckou výzvu, prostřednictvím které jsme se rozhodli bojovat za kvalitu ve stavebnictví a transparentní výběr té nejlepší z kvalitních nabídek stavebních firem," připomněla Věra Palkovská. Třinecká výzva si postupně získává podporu jak mezi politiky, tak třeba mezi podnikateli.

Připojili se k ní například starosta Bruntálu Petr Rys, předseda představenstva Regionální rady rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci David Sventek, prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš nebo náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík. K podporovatelům se na konci minulého roku zařadil i Jan Lata, rektor Ostravské univerzity v Ostravě.

Jednalo se také o referenčních listech

Podle mluvčí třinecké radnice našla výzva odezvu i u ministerstva pro místní rozvoj. „Věříme, že tato iniciativa má smysl a pomůže všem účastníkům výběrových řízení. Pracovní schůzka v Třinci je výsledkem jednání na ministerstvu pro místní rozvoj, které připravuje návrh nového zákona o veřejných zakázkách," dodala starostka hutnického města.

Vedoucí metodického oddělení ministerstva pro místní rozvoj Vladimír Studnička v Třinci představil všem zúčastněným aktuální stav legislativního procesu k chystanému zákonu o veřejných zakázkách. „Diskutovalo se také o návrzích na legislativní změny dle Třinecké výzvy, zejména v oblasti prokazování kvalifikací a dokládání referenčních listů," popsala Šárka Szlaurová.

Chystaná novela zákona o veřejných zakázkách sice umožňuje výběr dodavatele staveb na základě ceny i podle rozšířených kritérií ekonomické výhodnosti, ale dostatečně neupravuje, jak postupovat při upřednostnění kvality před nejnižší nabídkovou cenou.

K zakázkám se tak opakovaně dostávají firmy, které nejsou schopny závazky plnit, v důsledku čehož obce a města přicházejí o dotace. Zadavatelé mají strach, aby několik let po upřednostnění jiných kritérií, než je nejnižší cena, nebyla tato kritéria prohlášena za diskriminační.

„My potřebujeme právní jistotu, že sedm let po zadání zakázky nepřijde dozorový orgán kteréhokoli stupně, nevyměří nám korekce a nebude hrozit odebráním celé dotace," řekl loni při před podepsáním výzvy starosta Bruntálu Petr Rys.

Pracovní schůzky na téma veřejných zakázek mají podle jednajících nadále pokračovat. „Doufám, že ministerstvo při tvorbě nového zákona bude naslouchat připomínkám ze strany těch, kteří se zákonem budou nejvíce pracovat, tedy zadavatelům v rámci výběrových řízení a příjemcům dotací. Velmi si přístupu ministerstva pro místní rozvoj vážíme," poznamenala Věra Palkovská. Doplnila, že vedení města záleží na tom, aby zadávání veřejných zakázek probíhalo v souladu se zákonem.