„Zákon o veřejných zakázkách nepřináší jen pozitiva, ale i řadu úskalí, jež mnohdy absurdně vysoké školy zatěžují. Mimo problematiku stavební, které se Třinecká výzva dotýká, bojují vysoké školy například i s tím, že pro účely zákona o veřejných zakázkách se za veřejného zadavatele považuje vysoká škola jako celek, a nikoli její jednotlivé fakulty," řekl rektor Ostravské univerzity s tím, že jde tedy o problematiku sčítání hodnoty předmětů veřejné zakázky a s tím související nutnost sladit zadávací dokumentace.

„Což při rozmanitosti fakult téže vysoké školy přináší řadu obtíží. Proto jakékoli zlepšení v oblasti veřejných zakázek já osobně velmi vítám a věřím, že Třinecká výzva, která je fokusována na stavební činnosti, pomůže nejen v této oblasti, ale vyvolá širší diskusi této problematiky," doplnil Jan Lata.

Zakázky získávají nespolehlivé firmy

Současná podoba zákona o zadávání veřejných zakázek podle autorů výzvy umožňuje výběr zhotovitele prakticky pouze na základě nejnižší ceny. Opakovaně se tak k pracím dostávají firmy, které mají problémy například s plněním termínů – v konečném důsledku mohou města nebo obce přijít o dotace, se kterými při plánovaní projektů počítaly.

Situace by se mohla částečně zlepšit na jaře příštího roku, kdy má vejít v platnost nový zákon, který rozšiřuje kritéria pro výběr zakázky na základě takzvané ekonomické výhodnosti.

Starostka Třince Věra Palkovská, iniciátorka výzvy, o novém zákonu jednala v Praze. „Jednala jsem s ředitelem odboru ministerstva pro místní rozvoj, který má na starosti tvorbu zákona. Považuji to za velice důležité, byla jsem seznámená s tím, že nový zákon nám umožňuje při výběru zohledňovat aspekty sociální, enviromentální, estetické a tak dále. Je to určitě krok dopředu," popsala starostka Třince s tím, že dvě důležité věci v zákonu budou scházet.

První z nich je metodika, tedy jasná pravidla, jak při výběru firem podle ekonomické výhodnosti postupovat. „Druhá věc je právní jistota, která je naprosto zásadní a která z nového zákona nevyplývá. Pokud tam nebude, obavy veřejných zadavatelů budou obrovské," řekla Věra Palkovská a doplnila, že v Praze oficiálně požádala o pracovní návrh metodiky, která se teprve tvoří. Částečně by podle ní měla být hotová na jaře příštího roku.

Veřejní zadavatelé mají obavy, aby několik let po upřednostnění jiných kritérií, než je nejnižší cena, nebyla tato kritéria prohlášena za diskriminační.

K nutnosti právní jistoty se dříve vyjádřil i starosta Bruntálu Petr Rys, jenž výzvu také podepsal. „My potřebujeme jistotu, že sedm let po zadání zakázky nepřijde dozorový orgán kteréhokoli stupně, nevyměří nám korekce a nebude hrozit odebráním celé dotace," sdělil Petr Rys. Věra Palkovská, která bude o podobě zákona spolu s aktivními představiteli výzvy dále jednat, dříve řekla, že nedodržení termínu se týká rovněž části třineckého přestupního terminálu, kterou mají „na bedrech" České dráhy. Zástupci státní organizace budou jednat, aby ztráty na 16milionové dotaci byly co nejmenší.