Zatímco před čtyřmi lety výsledky komunálních voleb v Třinci zpochybnili „pouze" sociální demokraté, letos se na ostravský krajský soud společně obrátilo pět subjektů: Úsvit přímé demokracie, ČSSD, Sdružení politické strany Strana Práv Občanů a nezávislých kandidátů, Coexistentia a KSČM.

Důvodem k podání návrhu na neplatnost voleb jsou údajně „vícenásobné informace zástupců zmíněných volebních stran v okrskových volebních komisích o nestandardním průběhu sčítání volebních lístků, absence kontrol výsledků sčítání v některých okrscích a omezení přístupu jednotlivých členů komisí ke kontrole volebních lístků v některých okrscích v městě Třinci". Strany navíc tvrdí, že v závěru sčítání jednotlivých okrsků došlo k procentuální změně získaných hlasů u dvou volebních stran, když jejich dosavadní průběžný volební zisk i vzájemný odstup byl poměrně konstantní, a ke změně volebního zisku, určujícího i počet získaných mandátů, došlo až v samotném závěru sčítání.

Místostarosta: Beru to jako obstrukci

Nově zvolení třinečtí zastupitelé se původně měli sejít 10. listopadu. Není jasné, kdy soud o návrhu rozhodne, avšak předběžným termínem pro ustavující jednání je 21. listopad.

„Bude to trošku komplikace, protože všichni počítali s tím, že ustavující zasedání bude 10. listopadu, a musí si přesunout své aktivity. V tom se to zkomplikuje," řekl včera místostarosta Ivo Kaleta (Osobnosti pro Třinec). K návrhu na neplatnost voleb v Třinci poznamenal, že ho vnímá „jako obstrukci", „folklor" a snahu „protivníka namíchnout". Tvrdí, že s variantou, že by byly nařízeny nové volby, osobně vůbec nepočítá.

Podle něj neexistuje žádné skutečné podezření, že při říjnových komunálních volbách ve městě bylo něco špatně, ale šlo pouze o to, že poslednímu okrsku, který byl v domově důchodců na Sosně, trvalo přepočítávání hlasů neúměrně dlouho.

V roce 2010 kvůli návrhu na neplatnost voleb hrozilo, že se včas nestihne schválit rozpočet města. Podle Iva Kalety letos takové úvahy nepřichází v úvahu je prý téměř jisté, že rozpočet pro rok 2015 se bude schvalovat 9. prosince.

„Tam nebude problém. Já nechci předjímat rozhodnutí soudu, ale ten nějak rozhodne a 9. prosince se určitě bude zastupitelstvo konat," řekl včera Deníku Ivo Kaleta.

Podle koaliční dohody z 20. října si posty ve vedení města rozdělí Osobnosti pro Třinec, KDU-ČSL a TOP 09.