VYBERTE SI REGION

Turista nakažený tasemnicí byl pro lékaře velkou raritou

Frýdek-Místek - Zatímco počet pacientů na Opavsku, u nichž moravskoslezští hygienici prokázali onemocnění způsobené tasemnicí, přibývá, v našem regionu je klid.

26.4.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

To potvrdila i Blažena Braunsteinová, vedoucí protiepidemického oddělení hygienické stanice Frýdek-Místek. „Za posledních pět let se u nás objevil jediný případ muže, který si tasemnici přivezl ze zahraničí. V současné době jsme opravdu jiný případ nezaznamenali," sdělila lékařka.

Podobnou situaci popsal také frýdecko-místecký gastroenterolog Karel Paiger. „Tasemnici jsme neviděli asi dvacet let. Proto se také přestaly dovážet léky. Tím, že se hodně cestuje, tak jsme měli v minulém roce jednoho pacienta, který si tasemnici přivezl z dovolené. Byl extrémní problém sehnat pro něho léky, které byly dříve naprosto běžné. Nakonec jsme mu je opatřili, takže je vyléčen. Byla to však rarita, všichni z hygieny ho chtěli vidět. Někteří o něm dokonce chtěli psát, on to ale nechtěl," sdělil včera před polednem Deníku Karel Paiger, který se zamyslel nad tím, proč se tasemnice mezi lidmi po tak dlouhé době opět objevila.

„Je to proto, že se jí syrové maso, které se dříve jíst nemohlo a nesmělo. Tatarský biftek nebyl v restauraci běžný jako dnes. Některé tataráky jsou navíc špatně připravené, místo škrábání ho namelou nebo se na ně nepoužívá kvalitní maso. Také asi neproběhla dostatečná veterinární kontrola," míní lékař.

„Tasemnice ale člověka na životě přímo neohrožuje, je to banální věc. Kdysi se dokonce v lékárnách prodávaly hlavičky tasemnic. Byly určeny těm, kteří chtěli zhubnout. Potom se odstranily přípravkem vyrobeným z kapradí, který byl velmi jedovatý," dodal Karel Paiger s tím, že v dnešní době je už na trhu širší výběr neškodných preparátů.

Bolesti břicha, nechutenství – nebo naopak zvýšená chuť k jídlu – to jsou příznaky nakažení tasemnicí, kdy inkubační doba je 10 až 12 týdnů. Člověk se může nakazit zejména požitím nedostatečně tepelně upraveného hovězího masa, které obsahuje larvální stadium tasemnice zvané boubel. Neléčená tasemnice může ve střevě žít i několik let.

Autor: Martin Šrubař, Ladislava Vavrošová

26.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Jak přilákat žáky k řemeslu? Školy hledají účinné cesty

Frýdek-Místek - Učňovské obory v tuzemsku skomírají. Školy se potýkají s úbytkem žáků, i proto vymýšlejí nové nápady, jak přilákat zájemce k řemeslu.

Derby rozhodlo až prodloužení, raduje se Třinec

/FOTOGALERIE/ Jubilejní 100. derby tradičních rivalů dopadlo lépe pro hokejisty Třince. Oceláři na svém ledě v utkání 26. kola extraligy porazil Vítkovice 3:2 v prodloužení. Raduje se i Zlín, který udolal Karlovy Vary fotbalovým výsledkem 1:0.

Část podniků končí. Zbytek hlásí tržby nově

Podniky na Frýdecko-Místecku mají za sebou ostrý start elektronické evidence tržeb (EET). První fáze se od včerejška týká podnikatelů v ubytovacích a stravovacích službách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies