Díky jejich zvýšení se má zlepšit ochrana okolí před nadlimitní hlukovou zátěží. Ministerstvo dopravy už vydalo stavební povolení, účastníci řízení ale stále můžou podat rozklad k ministru dopravy. Pokud vše půjde hladce, stavět by se mohlo ještě letos, náklady se odhadují na 31 milionů korun.

Nejde přitom o jediný úsek dálnice D48, kde nastanou změny týkající se protihlukových stěn. Před Vánoci Ministerstvo dopravy povolilo výstavbu protihlukových opatření v Lysůvkách na okraji Frýdku-Místku. Jde o lokalitu, kde při cestě z Rychaltic končí dálnice kvůli chybějícímu obchvatu města. Protihlukové zábrany tam dosud chrání jen jednu stranu silnice směrem k Zelinkovicím, lidé z Lysůvek si tak dlouhodobě stěžují na hluk. Nové stěny vyrostou podél zhruba 400 metrů dálnice.

Nedaleko od Lysůvek se v budoucnu současná dálnice D48 napojí na obchvat Frýdku­Místku. Začít stavět by se mělo podle plánu ŘSD letos, také kolem této stavby vyrostou protihlukové zdi. Celkem by měly měřit přes osm kilometrů.