„Ministerstvo spravedlnosti nám nabídlo převést zpět areál ve Vyšních Lhotách, který původně sloužil jako pobytové středisko pro žadatele o azyl, jenže v roce 2012 si jej převzalo. Převedení areálu pod správu ministerstva vnitra je tak velmi pravděpodobné. V současné době jednáme o možném převodu nejen s ním, ale i s místní samosprávou," potvrdila redakci mluvčí resortu vnitra Hana Malá.

Za velice nešťastné to například považuje 41letá Markéta Rozehnalová, která se svými malými dětmi bydlí v bytovce jen pár desítek metrů od místa, kde by měli cizinci z různých koutů světa přebývat. „Převládají pocity naštvanosti a rezignace. Moc dobře si vzpomínám, jaké problémy jsme s některými cizinci měli v minulosti. Soustavně se nám ztrácely věci. Budu konkrétní, někteří kradli dokonce i slepice. Proto jsme byli rádi, když se tábor před několika roky úplně zavřel. Z nového otevření mám už nyní strach. Současná situace je horší. A to už ani nemluvím o Islámském státě. Děti po setmění pouštět ven nebudu," rozpovídala se Markéta Rozehnalová.

Její 72letá sousedka Marie Šnytová v táboře kdysi pracovala jako kuchařka. „Proto dobře vím, jak to tam fungovalo. Někteří se chovali dobře, našli se ovšem i takoví, kterým bylo nejlepší se raději vyhnout. Vzpomínám si, že se na pokoji stala vražda. Jedna cizinka se chlubila, kolik má u sebe peněz, až ji kvůli tomu nějací muži zamordovali," posteskla si Marie Šnytová. „A pokud se argumentuje, kolik by vzniklo nových pracovních míst, stejně negativa převažují. Když bych například chtěla prodat byt, byl by s tím velký problém. Vzhledem k tomu, že je kousek od tábora, nebyl by o něj moc velký zájem. A navíc jeho hodnota kvůli tomu ještě klesne," dodala žena.

Podle starostky obce Dany Novákové by ale mělo jít o uzavřené zařízení.