Starosta obce Roman Wróbel už dříve sdělil, že zpočátku budou na život v obci dohlížet dva zaměstnanci na plný úvazek, z nichž jeden bude mít status velitele. „Dáváme si rok na takový monitoring. Úplně optimální varianta by byla, kdyby zastupitelstvo dospělo k dvěma zjištěním. Zaprvé že obecní policie má svou opodstatněnost, zadruhé že nejlepší formou by byla plná verze, která by znamenala nepřetržitý provoz a navýšení počtu strážníků na pět," popsal starosta, podle kterého z obecního rozpočtu předběžně vyčlenili milion korun.

Mezi podmínkami, které uchazeč musí splňovat, nechybí řidičák, minimálně střední vzdělání s maturitou nebo třeba občanská bezúhonnost a spolehlivost. Budoucí strážník musí být starší jednadvaceti let, výhodou je zákonná způsobilost k danému povolání, znalost tamního prostředí nebo vědomosti z oboru kynologie. Lidé se mohou hlásit do poloviny prosince.

Přestože se fungování policie podařilo prosadit až letos, myšlenka je podle Wróbela stará už zhruba deset let.

„Všechno je o potřebnosti. My jsme druhá největší vesnice v Česku, polovina menších obcí má nějakou modifikaci obecní policie. Důvodů je mnoho ochrana majetku, zdraví občanů, bezpečnost, parkování, dodržování nočního klidu a podobně. Je toho strašně moc a začalo se to kumulovat," zdůvodnil rozhodnutí starosta Bystřice Roman Wróbel.